RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Thomas' drøm om Mount Everest


Thomas Svane Jacobsen og Lopsang Temba Sherpa på Kala Patthar (5550 moh.) Mt. Everest sees bakerst i bildet. foto: privat
Thomas Svane Jacobsen og Lopsang Temba Sherpa på Kala Patthar (5550 moh.) Mt. Everest sees bakerst i bildet. foto: privat
Fredag setter Thomas Svane Jacobsen (38) fra Voksen, Asbjørn Hjertenes (60) fra Jørpeland og Tommy Rambøl (42) fra Ørje kursen mot verdens høyeste fjell.

VOKSEN/MT. EVEREST: Jeg har alltid vært glad i fjell og turer. Tidlig i livet ble jeg tatt med på fjellturer og dagsturer i marka, sommer som vinter. Da jeg i 1985 som 15-åring hørte om den første norske Everest-ekspedisjonen, ble jeg veldig fascinert. Jeg skjønte neppe hvor vanskelig og hardt dette var, men uansett, en drøm var skapt, sier Jacobsen.

Drømmen var kort og godt og selv en dag selv kunne bestige verdens høyeste fjell.

I 2002 var min samboer og jeg på Kilimanjaro i Tanzania. Det var første gang jeg besteg et virkelig høyt fjell. Etter Kilimanjaro ble det Elbrus i Russland og Aconcagua i Argentina.

Så fikk Jacobsen fikk så høre at det norske selskapet Hvitserk skulle arrangere ekspedisjon til verdens sjette høyeste fjell, Cho Oyu (8201 moh.), på grensen mellom Nepal og Tibet. Med på ekspedisjonen var også Asbjørn Hjertenes og Tommy Rambøl.

Ekspedisjonen til Cho Oyu ble svært vellykket, vi nådde med andre ord toppen. Det gav oss samtidig troen på at det kunne være mulig å bestige Mt. Everest også.

Avreise

I morgen formiddag er det avreise for Thomas, Asbjørn og Tommy. Første fase starter 31. mars og siste mulighet for hjemreise fra Nepal er 26. juni. Med seg har Jacobsen cirka 40 kg med personlig utstyr, inkludert dunjakke, dundress, ekspedisjonsstøvler, ullsokker, ull-kartanker som brukes inne i ekspedisjonsstøvlene, Brynje-undertøy med mer.

Det blir blant annet en del solkrem ettersom mye av klatringen foregår på is og snø med en stekende sol rett over oss. På høyder over 5000 meter er vi ganske nærme sola, sier han.

Akklimatisering

Er dere redde for høydesyke? Eventuelt redde for noe annet?

Vi har alle meget gode erfaringer fra høye fjell, inkludert Cho Oyu på 8201 meter. Vi vet derfor mye om hva som skjer når vi kommer opp i slike høyder. Selvsagt kan vi bli syke på turen og det kan også bli ganske alvorlig, men vi går ikke rundt og er bekymret for dette. Det kommer garantert dager hvor kroppen kommer til å føle høyden og være slapp, samt kanskje at vi kaster litt opp og har hodepine. Men dette er forhold som går over når kroppen bare har tilpasset seg høyden. Det som blir viktig er å bruke god tid på akklimatiseringsprosessen, sier Jacobsen og legger til;

Det som eventuelt blir noe mer "skummelt", er klatringen gjennom Khumbu, isfossen mellom baseleiren på Everest og første høydeleir på fjellet. Det er et område hvor det plutselig kan løsne store isblokker uten forvarsel. Det sier seg selv at dersom man tilfeldigvis står rett under en isblokk som løsner kan det gå ille. For å minske risikoen for dette vil vi klatre gjennom Khumbu isfossen om natten eller tidlig om morgenen slik at solen ikke har fått anledning til å smelte is og snø i isfossen.

Utfordringen

Hva tror du gjør at noen mennesker, som dere, søker slike ekstreme utfordringer?

Det er lysten til å utfordre seg selv, teste egen evne til å yte noe utover det som kreves til daglig. Samtidig er det fryktelig deilig å være på tur, være uavhengig av alle de daglige rutinene her hjemme og nyte roen som kommer til sjelen blant fjell. Det er helt spesielt å være nesten avskåret fra resten av verden og kun fokusere på detaljene som må på plass for å nå toppen av et fjell. Så er det slik at ekspedisjoner i mange uker med anstrengende og uhygieniske forhold betyr at hverdagene hjemme etterpå blir ren luksus.

Alt om ekspedisjonen er publisert på www.everest2009.no. Denne siden oppdateres hyppig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere