*Nettavisen* Nyheter.

Thomas er Oslos innbygger nummer 650.000

Ordfører Fabian Stang (H) hilser på Oslos innbygger 650.000 velkommen på Ullevål sykehus mandag morgen. Lille Thomas Andersen With ble født tirsdag forrige uke, og mor Siv Andersen With stortrives som trebarnsmor.

Ordfører Fabian Stang (H) hilser på Oslos innbygger 650.000 velkommen på Ullevål sykehus mandag morgen. Lille Thomas Andersen With ble født tirsdag forrige uke, og mor Siv Andersen With stortrives som trebarnsmor. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Oslo har fått sin innbygger nummer 650.000. Milepælen ble nådd da Thomas Andersen With kom til verden forrige uke.

02.03.15 12:12

ULLEVÅL: Gutten som går inn i historien som Oslos innbygger nummer 650.000, ble født på Ullevål sykehus klokken 4.27 natt til tirsdag i forrige uke.

– Dette er en milepæl for Oslo. Det at byen vokser ved at folk flytter hit og får barn her, er et sunnhetstegn og en kompliment til byen, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H), som mandag morgen besøkte jubileums-babyen og de nybakte foreldrene på sykehuset.

Oslos innbygger nummer 650.000 var 50 centimeter lang og veide 3.470 gram da han ble født.

50.000 på fire år
Oslo rundet 600.000 innbyggere i januar 2011, og siden 2001 har byens innbyggertall økt med 25 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fabian Stang (H) hilser Oslos innbygger 650.000 velkommen. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

– Dette er en milepæl for Oslo. Det at byen vokser ved at folk flytter hit og får barn her, er et sunnhetstegn og en kompliment til byen, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Donald Duck-følelsen
– Det føles litt som å være i et Donald Duck-blad, der Donald går inn i en butikk og får vite at han er kunde nummer 1 million, humret mor Siv Andersen With, da hun mottok ordføreren og pressen på Ullevål sykehus.

Men om det var akkurat Thomas som kom ut som nummer 650.000, er umulig å vite, understreker sykehuset.

Ifølge statistikernes beregninger ble milepæl-babyen født i løpet av forrige uke. Dermed kan alle de anslagsvis 150 babyene som ble født i hovedstaden den uken, være «den rette». Thomas ble plukket ut for å representere dem alle.

Les også: Her får demente spabehandling på sykehjemmet

Advarer mot press
Oslo er for tiden den raskest voksende hovedstaden i Europa, og Stang sier byens ordførere må belage seg på å dra på barselvisitter til nyfødte langt hyppigere i årene fremover.

– Det er et kjempeprivilegium, men den raske veksten gir oss selvsagt også noen utfordringer. Det krever at vi leverer på barnehage, skole, fritidsklubber og arbeidsplasser, sier Stang.

Oslo er forventet å vokse med 200.000 innbyggere de neste 15 årene.

Stang har også gjort seg sine tanker om hva slags utfordringer som vil møte Thomas og hans generasjon sammenlignet med tidligere kull med Oslo-barn.

– De barna som fødes nå, de fødes inn i et flerkulturelt samfunn med enorme muligheter til å utvikle seg. Men det er nesten så mange muligheter at vi etter hvert må være forsiktig med å stille for mange krav til barna våre. Hvis vi forventer at barna våre skal bruke alle de mulighetene de har, er jeg litt redd for at det kan føre til at noen ikke blir fornøyd med seg selv hvis de ikke er 100 prosent vellykket, sier Stang.

Les også: Michelin-stjerner til fire Oslo-restauranter

Flest innflyttere
Men selv om lille Thomas nå blir feriet som borger med det runde tallet, er han - byråkratisk sett - trolig ikke osloborger nummer 650.000.

Niels Henning Gundersen, spesialrådgiver i Utviklings- og kompetanseetaten, forteller til Osloby at dét trolig er en innflytter.

Tallene viser nemlig at det fødes rundt 10.000 nye oslobarn i året, men at den virkelig veksten skyldes tilflytting. Over 40.000 - eller rundt 110 om dagen - mennesker flyttet til Oslo i fjor.

Det gjør at jubileumsborgeren trolig ikke er født i Oslo.

- Den mest sannsynlige er en student eller en som kommer til Oslo for å jobbe. Hovedtyngden av innflytterne til Oslo er unge mennesker, sier Gundersen til Osloby.

Les også: Oslo er et av landets beste steder å bo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.