*Nettavisen* Nyheter.

Thorbjørn (77) truet med juling av skiløper

Thorbjørn Tufte (t.h.) og Jan Wurtzel er ivrige fotgjengere i marka, og har begge opplevd å bli fysisk angrepet og truet av enda ivrigere skiløpere. De etterlyser klarere informering av hvilke regler som gjelder på vinterstid. her med setteren Sampo. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Etter flere angrep fra sinte skiløpere synes ikke Thorbjørn Tufte (77) og Jan Wurtzel (73) det er noe hyggelig å gå i marka lenger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thorbjørn Tufte (t.h.) og Jan Wurtzel er ivrige fotgjengere i marka, og har begge opplevd å bli fysisk angrepet og truet av enda ivrigere skiløpere. De etterlyser klarere informering av hvilke regler som gjelder på vinterstid. her med setteren Sampo. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi tråkker jo ikke i løypene sier Jan Wurtzel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thorbjørn Tufte ble truet med bank fordi han og setteren Sampo gikk på tur i Lillomarka.

LILLOMARKA: – Han sa vi var en gjeng med pøbler som ikke hadde noe her å gjøre, og: «Hadde du vært alene så hadde jeg banket deg opp», sier Tufte oppgitt, om opplevelsen med en voksen skiløper tidlig i januar.

Hver eneste morgen de siste fem årene har de to kameratene startet dagen med en tur i marka. Fra Solemskogen går de sammen med opptil fire andre pensjonister innover i Lillomarka. Verken vind, regn, snø eller kulde stopper dem. Men nå kan aggressive skiløpere gjøre morgentrimmen til historie.

Slått til og påkjørt

Utskjellingen føyer seg inn i rekken av angrep på de to fotgjengerne. For to uker siden ble Wurtzel slått i hodet med skistav av en forbipasserende skiløper, mens han gikk på en skogsvei med preparert løype. For et par år siden kjørte en ung skiløper rett på Tufte.

– «Jeg blir så sint når dere går her, så det gjorde jeg med vilje,» sa han etter å ha kjørt på meg, forteller Tufte.

Friluftsetaten: – Alle har rett til å ferdes i marka

Går ikke i løypa

– Jeg hadde skjønt frustrasjonen dersom vi tråkket i skiløypene, men det gjør vi selvfølgelig ikke. Det er god plass mellom de oppkjørte sporene, og vi går mellom disse. Når det kommer løpere som skøyter går vi til siden og holder hundene i ro. Det må da kunne gå an for alle å ferdes i marka om vinteren, selv om vi har passert 25 år og ikke går på ski lenger. Alle må ta hensyn til hverandre, oppfordrer Wurtzel.

Han understreker at den ubehagelige oppførselen langt ifra gjelder alle skiløpere.

– De fleste er hyggelige. Men det har skjedd en utstyrsrevolusjon de siste årene. Med den har farten økt, og det blir stadig flere «superskiløpere» som tror de eier løypa. Det er en form for egoisme jeg blir overrasket over å finne hos voksen folk. Vi som går har like mye rett til å bruke marka, og jeg synes kommunen burde opplyse om hvilke regler som gjelder ved innfartsstedene til marka, sier Wurtzel.

Slutt på moroa

Tufte og Wurtzel vil nødig slutte å gå i marka, men synes det begynner å bli utrivelig.

– To av dem vi pleier å ha med opplevde det som så ubehagelig og truende å bli skjelt ut av fremmede at de ikke er sikre på om de ønsker å være med lenger. Det synes jeg er fryktelig trist, sier Tufte.

Hva mener du om skiløpere og gåendes oppførsel i marka? Har du opplevd noe liknende? Kommentere denne saken i feltet nedenfor eller send en mail til redaksjon@nab.no

Friluftsetatens syn på saken: - Alle har rett til å ferdes i marka

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag