*Nettavisen* Nyheter.

Thorleif er blant Fyrst Alberts favoritter

Thorleif Nordengen (75) har kunder som fyrst Albert av Monaco og hundekjører Robert Sørlie på kundelista.

Kjelsås: I en gammel stall i bakgården i Seilduksgata på Grünerløkka er det som om tiden har stått stille. Her finnes ingen PC eller fancy produksjons- og kontorlokaler, men her lages de lekreste sleder og kjelker. Det er ikke uten grunn at møbelsnekker'n fra Kjelsås, Thorleif Nordengen, for noen år tilbake mottok Norske Brukskunstneres kulturstipend. For dette er kunst.
- Her er det ingen masseproduksjon. Om sommeren lager vi deler, og om vinteren skrur vi kjelkene og sledene sammen etter bestilling. Meiepressa har jeg også konstruert selv, forteller Thorleif.

Celebre kunder


75-åringen er egentlig vestfolding, men flyttet til Oslo i syv-årsalderen. Etter Østre Elvebakk yrkesskole og fire år i møbelsnekkerlæra, med begynnerlønn på 42 kroner uka, var Thorleifs karriere i gang. Som 24 åring startet han eget firma Oppsal Treindustri. Det ble mye møbler og annet interiør en del år fremover. Men i 1975 skjedde det noe.
- En fetter av meg dro med seg en "Nansen-slede" inn i bakgården her, og lurte på om jeg kunne reparere den. Da var det gjort. Sledemakeri er fortsatt et meget spennende håndverk, sier den spreke 75-åringen.
Hans arbeid og kreativitet blir satt pris på verden over. Ikke mange kan skilte med en like celeber kundeliste.
- I fjor bestilte fyrst Albert av Monaco åtte sleder til hans planlagte ekspedisjon til Nordpolen. Fyrstens slede måtte lages litt høyere enn resten av deltagernes Albert er nemlig slett ikke kortvokst, forteller brukskunstneren.
Navn som Klaveness, tidligere planleggingsminister Rød-Larsen, og nå avdøde Arne Næss jr., har også handlet hos Thorleif. Og ikke for å glemme verdens beste hundesledekjører, Robert Sørlie.
- Jeg er stolt av å sponse Robert. Det er flott å tenke på at han feier i mål som verdens beste hundekjører etter 180 mil, med en slede som jeg har utviklet og laget, forteller Thorleif.

Akebakke i Grefsenåsen

Tidlig på 90-tallet begynte Thorleif også å lage kjelker. Som i dag blant annet blir leid ut til akeinteresserte i Korketrekkern i Holmenkollen.
Thorleif både tegner og utvikler kjelke- og sledemodellene. Han betegner seg selv som en "kreativ aprilsjel".
- Det tikker og går i ett sett jeg synes det ramler inn ideer hele dagen jeg, ler Thorleif.
Og når vi først er inne på Korketrekkern og akebakker, har selvsagt Thorleif en idé:
- Før jul leste jeg i Nordre Aker Budstikke om Kultur- og idrettsetatens 40-millioners satsing på kunstsnø og hoppbakker i Linderudkollen. Korketrekkern er litt vel tøff for mange barn og unge. Hvorfor ikke lage en snillere akebakke i dette området? spør Thorleif.
Og han er villig til å bidra med kjelker:
- Hvis noen lager en akebakke med kjelkeutleie i Grefsenåsen et sted, så skal jeg mer enn gjerne bidra gratis med ti kjelker eller såkalte rodler, sier Thorleif.
Idealisme
I dag er det bare gründeren selv og en til som jobber i den tidligere gamle stallen i Seilduksgata, men det betyr ikke at firmaet er nedadgående av den grunn.
- Dette er livet mitt. Det er ikke penger som driver meg, men energien og idealismen. Jeg kommer garantert til å holde på så lenge beina går av seg selv, og hjernen fungerer sånn noenlunde, ler Thorleif.
- Ett spørsmål til tester du ut kjelkene du lager selv?

- Nei, det er det barnebarna som gjør. Det er lenge siden jeg sluttet å ake. Dessuten trives jeg best med å stå på sidelinja og se at det jeg har laget fungerer, sier Thorleif.
Og han er ikke klimabekymret.
- Det var jo masse snø i fjor. Jeg velger å tro på det beste nemlig at vinteren bare har flytta litt på seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.