RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Thriller i bystyret


Ambassademotstanderne på galleriet var urolige for at de igjen skulle få et vedtak imot seg i bystyret.
Ambassademotstanderne på galleriet var urolige for at de igjen skulle få et vedtak imot seg i bystyret.
Den amerikanske ambassadøren var selv til stede da bystyret etter mye om og men vedtok oppsettende virkning for byggesøknaden til den amerikanske ambassaden.

RÅDHUSET: Det hele startet nokså forvirrende da ordfører Fabian Stang selv la frem et forslag på vegne av Høyre, da saken om oppsettende virkning kom opp i bystyret.

Forlaget var basert på en henvendelse fra den amerikanske ambassaden, hvor amerikanerne lovte at de ikke ville starte bygging før det forelå rettsavgjørelse i saken. De ville at bystyret skulle fatte et vedtak hvor søknaden ble behandlet opp til endelig byggetillatelse, men ventet med endelig vedtak til dom hadde falt i saken.

Ordføreren ba om at saken ble sendt tilbake til byutviklingskomiteen for ny behandling. Blant annet mente ordføreren at byutviklingskomiteens forslag om oppsettende virkning også måtte avklares med kommuneadvokaten med hensyn til hvilke konsekvenser det ville få.

Jeg håper byutviklingskomiteen med klokskap kan finne frem til en innstilling som blir enstemmig vedtatt i vårt neste bystyremøte, sa Stang.

Ingen grunn

En av bystyrerepresentantene stilte spørsmål ved om Ordføreren kunne være både saksordfører og ordstyrer i samme sak.

Jeg er forundret over at utsettelsesforslaget blir lagt frem uten å gi beskjed til byutviklingskomiteens leder, sa komitéleder Ola Elvestuen (V), som ikke så noen grunn til at saken skulle tilbake til komiteen. Han forsikret om at de juridiske sidene ved saken var ivaretatt uten kommuneadvokatens hjelp.

Ordføreren går med sitt forslag lenger enn saksbehandling frem til rammetillatelse. Jeg synes dette er en merkelig inngang til saken, sa Elvestuen.

Usikkerhet

Dette var starten på en lang debatt, hvor det både i byrådet og blant representantene var knyttet usikkerhet til hva amerikanerne og ordføreren mente med byggetillatelse, om man diskuterte rammetillatelse eller iverksettingstillatelse.

Debatten var lang og til dels med høy temperatur, mens medlemmer av Aksjon Vern Husebyskogen fulgte spent med fra galleriet.

Ikke kompromiss

Ordføreren ba under møtet om en pause, slik at det kunne utarbeides et forslag som kunne forene partene. Han mente at man etter hvert sto nært et gjennombrudd for en felles løsning.

Under pausen var ambassademotstanderne igjen redd for at saken skulle glippe i bystyret, men uten grunn.

Det lyktes ikke å komme frem til et kompromiss og etter at Rune Gerhardsen (A) hadde sagt at de gikk for byutviklingskomiteens forslag var det ingen flere som ba om ordet og forslaget ble vedtatt.

I morgen stiller lederen av ambassademotstanden, Margrethe Geelmuyden, til nettmøte her. Du kan stille spørsmål nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere