RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti år i lokalhistorisk tjeneste


Milorg-tropper ankommer Østensjø Skole i maidagene 1945. Foto: Rolf Holth/Østensjø lokalhistoriske bilder
Milorg-tropper ankommer Østensjø Skole i maidagene 1945. Foto: Rolf Holth/Østensjø lokalhistoriske bilder
Et tiår har gått siden Østensjø historielag offisielt ble opprettet.

ØSTENSJØ: Historien til lokalhistorielaget i Østensjø bydel begynte med en utstilling på Deichmanske bibliotek i 1996. Utstillingen het "Historien om Østensjø bydel". Det var da Bjørn Lilleeng, Kari Ravnaas og Tor Willy Weberg møttes og begynte å diskutere mulighetene for å danne et lokalt historielag i bydelen.

Det var mye jobbing med lokalhistorie i distriktet før laget ble opprettet, blant annet gjennom Østensjøvannets Venner og Deichmann. Men flere hadde ytret et ønske om en mer kompromissløs satsning kun på lokalhistorie, forteller Lilleeng.

Interimsstyret

I mai 1998 ble et interimsstyre dannet. Høsten samme år arrangerte det unge historielaget en vandring i distriktet, og plakater ble satt opp som averterte for et møte med det nyopprettede laget.

Det var smekkfullt på dette møtet, forteller Lilleeng som ble valgt til leder. Første årsmøte var i mars 1999. Lilleeng var leder for laget i ni år før Knut Helge Midtbø tok over for et år siden.

Viktige prosjekter

I løpet av de ti årene som har gått har Østensjø historielag blitt et aktivt og viktig bidrag i lokalsamfunnet.

Vi har fått til noen fine samarbeidsprosjekter, forteller Lilleeng.

Ett eksempel er bildedatabasen "Østensjø lokalhistoriske bilder" som er et resultat av samarbeid mellom historielaget, Østensjøvannets Venner og Deichmann. Det var bildene fra utstillingen "Historien om Østensjø bydel" som dannet det første grunnlaget for bildebasen.

Bildene ble skannet inn og lagt på en nettside som er åpen for publikum. Mer enn 2000 bilder ligger nå i databasen. Stort sett hver onsdag mellom klokken 12 og 15 sitter medlemmer av laget på Oppsal bibliotek for å skanne inn nye bilder, og de oppfordrer folk til å fortsette å lete i album, skuffer og skap etter flere bilder av lokalhistorisk interesse.

Kulturkartet

En annen milepæl for historielaget var Kulturkartet som de produserte sammen med Østensjøvannets Venner. Med støtte fra bydelen er kartet distribuert til alle husstander i bydelen.

Kartet er håndtegnet og viser bydelen i skrått fugleperspektiv. 55 lokaliteter med stor kulturhistorisk interesse er spesielt fremhevet og beskrevet. Også et utvalg turmuligheter presenteres på kartet.

Det har vært noen høydepunkter gjennom årene, men det viktigste er kanskje den daglige, utrettelige jobben med foredrag, hjemmesider og vandringer, sier Lilleeng.

Jubileumsmøte

Historielaget var samlet på Nordre Skøyen hovedgård sist onsdag til et jubileumsmøte. Her benyttet leder for Østensjø bydelsutvalg, Arnfinn Aabø (A), anledningen til å si noen ord for å hedre jubilanten.
Aabø fremhevet blant annet det viktige arbeidet med kulturkartet. Også leder for Østensjøvannets Venner, Amund Kveim, sa noen velvalgte ord. Kveim påpekte blant annet det gode samarbeidet mellom de to foreningene.
Mer informasjon om Østensjø historielag finner du på deres nettsider, histlag.pair.com.
Her finner du også linker til bildebasen Østensjø lokalhistoriske bilder og til Kulturkartet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere