RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tid for et bad

Badesesongen er ennå ikke over på kjøkkenet, i betydningen marinering.

Av og til kan det være meningsløst å la perfekte og smaksrike råvarer bade i en fancy marinade.

Men andre ganger blir det bare helt rått. Du kan med kreativ marinering bygge opp en råvare til nye høyder. Ukurante kjøttstykker som bogkjøtt, slagsider og lårtunge er åpenbare eksempler, eller hva med spareribs dynket i øl og krydderier?

God marinering gjør kjøttet mørere og mer smaksrikt. Et oksebryst marinert over dager i rødvin, grønnsaker og urter blir garantert en suksess. Selv liker jeg også å marinere laks og ørret, siden de har så mye karakter. Her kan en krydret olje gjøre susen.

Definisjonen av marinering er å dekke noe i en saus, olje, vin eller liknende, slik at det tilfører råvaren mer smak. I tillegg endrer den noen ganger konsistens og karakter. Det finnes både kalde marinader og varme marinader, mens escabeche for eksempel først blir stekt før marineringen starter.

Som så mange andre tradisjonsrike konserveringsmetoder, blir marinering brukt i det moderne kjøkken fordi den gir en god smak. Men marinader bør ikke misbrukes. En god råvare blir sjelden bedre enn utgangspunktet, derfor trenger du sjelden å marinere edelt kjøtt som delikate fugler, tandre fisker og filetkjøtt.

Råmarinering er en rask og effektiv metode som absolutt har noe for seg. Tynne stykker, snitsler og slingser er perfekt til dette formålet. Ukens rett er en japansk sashimi-variant der vi faktisk spiser marinaden også, den funger altså som en saus i tillegg. Retten egner seg som en frisk forrett, eller som et supplement til et koldtbord. Dersom du ønsker å servere den som selve middagen, kan en salat av nudler, ris og grønnsaker være tilbehør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere