Tid for tulletattis

Tatoveringskunstner Kat Von D har vært med å påvirke sminketrender hos de store motehusene – men selv foretrekker hun ekte vare.

Tatoveringskunstner Kat Von D har vært med å påvirke sminketrender hos de store motehusene – men selv foretrekker hun ekte vare. Foto: Foto: Discovery Channel

Falske tatoveringer hører ikke lenger bare til i barnebursdager. Nå har de inntatt catwalken, og «fauxtoos» spås å bli en av sommerens store trender.

Ekte tatoveringer har lenge vært trendy, og er normalisert gjennom TV-serier som «Miami Ink». Nå har endelig motebransjen funnet ut hvordan de skal tjene penger på fenomenet.

– Under de siste visningene til motehus som Chanel og Jean Paul Gaultier var modellene pyntet med falske tatoveringer. Givenchy hadde designet strømpebukser som fikk det til å se ut som modellen hadde tatoverte bein, sier Elisa Røtterud, mote- og trendredaktør i Cosmopolitan.

– Sminken er også veldig tatoveringsinspirert, så dette kommer til å bli svært i sommer.

Chanel har allerede lansert en egen kolleksjon med falske tatoveringer, som du kan kjøpe på nett.

Tatoveringene kan brukes som pynt på for eksempel lår eller armer, og koster rundt 500 kroner for 55 ulike design. Ikke akkurat en formue, men så varer de jo sjelden mer enn en kveld.

Klubbmote

For i stedet for å brife med tatoveringer på badestranden, er det ute på byen man skal la kroppspynten skinne.

– Det skal se ut som du har brukt tid på å gjøre deg fin, og det er viktig med fokus på detaljer. Du skal ha den riktige neglelakken, øyesminken og kroppspynten, forklarer Røtterud.

Men den riktige pynten trenger ikke å være synonymt med det riktige merket.

– Det er ikke noe must å ha tatoveringer fra Chanel, du kan like gjerne kjøpe noen i lekebutikker. Det skal være litt søtt, som stjerner rundt øynene for eksempel, sier hun.

En som hilser trenden velkommen, er Christian Groeng, daglig leder for det mer luksuriøse tatoveringsstudioet Oslo Ink.

– Dette er en veldig positiv markedsføring av tatoveringer som vi kommer til å tjene penger på, fastslår han.

Groeng forteller at 70 prosent av kundene til Oslo Ink er kvinner. Han tror fauxtoos-trenden vil inspirere flere til å la seg tatovere på ordentlig.

– Kanskje man etter en kveld på byen opplever at man trives med tatovering og blir inspirert til å ta skrittet fullt ut? spekulerer han.

Lett å angre?

Man skal likevel tenke seg godt om før man lar seg pynte permanent. Det er nok en del mennesker der ute som angrer på trendmotiver som ikke er like kule ettersom årene går.

– Jeg har inntrykk av at de som kommer for å la seg tatovere hos oss, har tenkt nøye igjennom motivet. Mange har nok latt seg påvirke av at «alle» tatoverer seg nå, men de velger likevel personlige tatoveringer som det skal mer til før man angrer på. Kundene våre kan for eksempel be om et portrett av datteren sin eller et motiv som representerer et positivt minne.

– Det hender også at vi får vi inn en vennegjeng som vil styrke båndet seg imellom med like tatoveringer, forteller Groeng.

Det er altså trendy med ekte tatovering, men ikke med tatoveringer som alle andre har.

– Vi har ennå til gode å oppleve en kunde som vil ha piggtråd rundt armen bare fordi Pamela Anderson hadde det i filmen «Barb Wire», for å si det sånn, kommer det tørt fra Groeng.

Ingen kred

Ikke alle tatoveringssteder synes trenden med falske tatoveringer er like flott.

– Dette er en motegreie som har fint lite å gjøre med filosofien bak tatoveringer, sier Tom-Erik Johansen, daglig leder i piercing- og tatoveringsstudioet House of Pain.

– Det er ingen kred å hente ved å pynte seg med fauxtoos, men det er jo klart bedre at folk tyr til sånne løsninger enn at de tatoverer inn noe de angrer på senere.

Under Oslo Fashion Week pyntet de flere modeller med falske tatoveringer. Blekk på huden altså, men ikke under den.

– Og det er nok flere studioer som vil gjøre sånne oppdrag for privatpersoner, så det kan jo være et alternativ for de motebevisste. Men det er jo ikke det vi har lyst til å drive med, understreker tatovør Tom-Erik Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.