*Nettavisen* Nyheter.

Tid til overs?

Gjør som Anine Winther og Camilla Samuelsen og bli familiekontakt i Home-Start.

Røa: - Det startet med at jeg leste om Home-Start i avisen. Jeg har selv to små barn, og var i full jobb på den tiden, men ble veldig nysgjerrig. Jeg tok kurset ved siden av jobben, og har nå vært familiekontakt i et år, forteller Camilla Samuelsen fra Vinderen.
Anine Winther fra Slemdal har vært familiekontakt i fire år, og har hatt like mange familier.
- Familiene er veldig forskjellige. Noen har babyer eller småbarn, andre har barn med funksjonshemninger. Jeg besøker familien en gang i uken. Noen ganger drar vi i svømmehallen, andre ganger spiller vi spill, forteller Winther.
- Vi pleier å være hjemme hos familien. Vi snakker mye, går tur, jeg passer babyen så mor får tatt en dusj og hjelper til med å etablere gode soverutiner, sier Samuelsen, som synes det er givende å hjelpe en annen familie.
- Det morsomste er å se resultatene. Jeg vil absolutt påstå at man får mer enn man gir, legger Winther til.

Internasjonal organisasjon

Home-Start er en internasjonal organisasjon med 25 avdelinger i Norge. I Oslo er Kirkens Bymisjon, Aline, Oslo Sanitetsforening og bydelene Alna og Østensjø tilknyttet organisasjonen.
- Vi trenger alltid nye familiekontakter. Alle kan bli familiekontakter, men man bør ha en viss kjennskap til barn, sier koordinatorene Nina Grelland og Britt Nordhagen fra henholdsvis Aline og Oslo Sanitetsforening.
Ifølge koordinatorene og familiekontaktene er familiene svært forskjellige, med ulike utfordringer og behov.
- De fleste er veldig ressurssterke. Mange er i en sårbar situasjon når de har fått barn. Alle kan komme opp i en knipe en gang, mener de to frivillige.
Både Samuelsen og Winther roser koordinatorene for god opplæring og oppfølging.
- For meg var kurset veldig nyttig og interessant, og jeg følte at jeg ble trygg i rollen. Vi diskuterte temaer som etikk, holdninger, verdier, kulturforskjeller og taushetsplikt. Du kan kalle det et refleksjons- og bevisstgjøringskurs, sier Samuelsen.

Slik blir du kontakt

Forholdet mellom den frivillige og familien bør vare i minimum tre måneder, og ikke lenger enn et år.
- Man forplikter seg ikke til noe, understreker Nordhagen.
- Men de fleste ønsker å fortsette, når de har støttet og hjulpet en familie en gang, supplerer Grelland.
- Er det vanskelig å forlate en familie etter å ha sett dem ukentlig i et år?

- Når man ser at det går bra med dem, og at de ikke trenger din hjelp lenger, er det naturlig å gå videre. Finne en ny familie som trenger deg, sier Winther.
Hvis det frister å bli familiekontakt kan du ta kontakt med avdelingen som passer for deg.
- Vi holder til i sentrum, og har familier på Frogner, St.Hanshaugen, Grünerløkka og Sagene, forteller Nordhagen.
- Aline hjelper familier, spesielt gravide og spedbarnsforeldre, i hele byen. Vi har også familier med funksjonshemmede eller kronisk syke barn som bor i Vestre Aker, Ullern, Nordre Aker og Bjerke bydeler, opplyser Grelland.
- Kirkens Bymisjon tilbyr Home-Start til familier i Nordstrand og Søndre Nordstrand bydeler, samt familier med funksjonshemmede barn i bydelene Gamle Oslo, Grorud, Stovner og Alna.Familier som får hjelp og oppfølging fra Forus (Kirkens Bymisjons senter for barn, unge og familier) tilbys også Home-Start, opplyser Gudrun Brøvig Silde fra Forus.
I tillegg er Alna og Østensjø bydeler tilknyttet Home-Start.
Du kan lese mer om organisasjonen på www.home-start-norge.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.