RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidlig ute med sunne vaner

"Landbruk Lilleputt" er et prosjekt som har sett dagens lys i flere barnehager i Oslo, blant annet i Nylænde barnehage på Lambertseter og i Godlia barnehage.

Du kan lese mer om prosjektet i dagens Nordstrands Blad. Og nylig hadde Nylænde barnehage storfint besøk da Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen kom for å ta barnehagens imponerende uteområde i nærmere øyesyn.

Og dette er et prosjekt det er vel verdt å gi oppmerksomhet. For i en tid der fedme og sukkersyke er en trussel langt nedover i årsklassene, kan ikke betydningen av et godt kosthold undervurderes.

Bakgrunnen for "Landbruk Lilleputt" var nettopp dette: en henvendelse fra Landbruks- og matdepartementet til Hageselskapets hovedkvarter i Sandstuveien høsten 2005. Departementet ønsket å få til et samarbeid med Hageselskapet for å lære barnehagebarn verdien av sunn mat og hvordan denne maten produseres. Prosjektet fikk navnet "Landbruk Lilleputt".

I tillegg til Nylænde ble fire andre barnehager i Oslo plukket ut til å være med i pilotprosjektet, deriblant Godlia. Med hjelp fra medlemmer av Hageselskapet Oslo, fikk barna være med og plante ulike frukttrær og bærbusker høsten 2005.

Tanken er at barnehagene skal kunne ta tak i dette med å dyrke mat selv, forklarer fagsjef i Hageselskapet, Gustav Redalen. De fleste vet at barn som i utgangspunktet er skeptisk til fisk og grønnsaker ofte ser helt annerledes på det hvis de har fanget fisken selv eller dyrket grønnsakene selv. Da glir det meste ned på høykant, og det er vanskelig å nekte for at det faktisk smaker godt. Dårlige matvaner etableres dessverre svært tidlig, desto mer gledelig er det når det settes inn tiltak for å oppnå gode kostvaner.

Barna synes dette er veldig moro, bekrefter styrer Stig Moe i Nylænde barnehage. Under statsrådens besøk nylig ble det servert oppskårne grønnsaker og grønnsaksjuice. Barna knasket fornøyd på grønnsakene de fikk servert, og det var tydelig at de hadde lært regelen "fem om dagen".

Livsstilssykdommer som fedme- og diabetes har de senere årene dessverre blomstret opp blant barn og unge. Derfor er det ikke rart om prosjektet "Landbruk Lilleputt" vekker stor interresse blant foreldre, barn og ansatte også i andre barnehager. Det er allerede besluttet at prosjektet skal videreføres i andre byer i Norge, og det er egentlig bare å håpe at flere barnehager i vårt distrikt følger eksempelet til Nylædne og Godlia.

Og til høsten blir det enda mer spennende ting som dukker opp på barnehagenes busker og trær. De andre kan kanskje få det inn i planene sine for neste barnehageår, slik at de også har noe å se frem til når høsten 2007 kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere