RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til Bolivia for å varme

I går satte 19-år gamle Eirik Stavenes fra Munkerud seg på flyet og krysset Atlanteren. Ferden ender i Bolivia hvor unggutten skal jobbe med gatebarn det neste halvåret.

- Det blir en utfordring å være en autoritær lederperson i tillegg til en rollemodell som skal støtte og hjelpe, sier Eirik Stavenes. I seks måneder skal han jobbe i en barnehjemslandsby rett utenfor Bolivias hovedstad, La Paz.

"Jeg fryser"

Barnehjemmet Eirik skal jobbe på heter "Alalay", som betyr "jeg fryser" på det lokale indianerspråket. Driften mottar støtte fra Strømmestiftelsen som også har ansvar for ungdomsprogrammet Eirik skal ta del i. Claudia Gonzales startet barnehjemmet etter at hun møtte et gatebarn utenfor universitetet der hun studerte. Det gikk så sterkt innpå henne at hun ville gjøre noe for å forandre hverdagen til disse barna. Med støtte fra borgermesteren, venner og familie klarte hun å bygge det første barnehjemmet som gatebarna selv døpte "Alalay". Byen ligger fra 3500 til 4000 meter over havet og nettene der er nokså kalde året rundt. Barna som kommer til hjemmet blir hentet inn fra gaten. De får sjansen til å komme til et byhjem hvor de må bevise at de ønsker å forandre seg. Barna som er motiverte og klare for det, kommer så til en landsby utenfor hovedstaden. Dette barnehjemmet består av mange små hus. I et av disse skal Eirik assistere lederen, og han er spent på utfordringene dette bringer.
- Dette er jo unger som er sultefora på omsorg og kjærlighet. De har levd under ganske ekstreme forhold som vi ikke kan forestille oss, forteller unggutten.

Meningsfylt

Hensikten med utenlandsoppholdet er å bringe kunnskapen tilbake til Norge. Strømmestiftelsen jobber nettopp med det å øke nordmenns forståelse for fattigdomsproblemet og bekjempelse av det. I Bolivia er ti prosent av befolkningen gatebarn.
- Jeg hadde ikke lyst til å begynne å studere, men jeg trengte å gjøre noe med litt mening i, forklarer Eirik. Når han så ikke ble innkalt til militæret var det avgjort. Han søkte og var så heldig å bli utvalgt til programmet, og han har mange forventninger til oppholdet.
- Jeg kommer til å få utrolig mye erfaring og vokse som menneske. Dessuten tror jeg at jeg disiplineres veldig mye ved å jobbe med gatebarn i Bolivia som må stå i streng giv akt ved en eller annen kaserne, sier Eirik alvorlig.

Bestemte seg tidlig

Allerede da Eirik var 12 år bestemte han seg for å dra ut og jobbe for andre en gang iløpet av livet. Da var han i Ecuador med faren og ble veldig facinert.
- Jeg har alltid vært litt ideologisk av meg og har alltid vært interessert i nord-sør-spørsmålet. Tidligere har det bare vært ord, men nå skal jeg faktisk gjøre ord til handling, sier Eirik med et smil. Han synes det er viktig å få fram at hvem som helst kan påvirke.
- Det er viktig å vise folk at selv en gjennomsnittlig person som meg kan være med på å gjøre noe for andre, fortsetter han målrettet.
I forkant av avreisen har Eirik vært seks uker i Mandal på forberedende kurs. I tillegg skal han bo fire uker hos en vertsfamilie i Peru og lære språket, før han drar videre til Bolivia.
- Jeg har jo hatt to år med spansk på Lambertseter videregående, men jeg er jo ikke dødsgod akkurat, ler Eirik. Senere vurdererer nordstrandsgutten å ta utviklingsstudier ved universitetet. Da kommer nok arbeidet på barnehjemmet til å være en nyttig erfaring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere