RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PÅ JOBB: Abdi Mohamed og Glenn Sverre Gulbransen i skolegården på Haugerud skole.
PÅ JOBB: Abdi Mohamed og Glenn Sverre Gulbransen i skolegården på Haugerud skole. Foto: Foto: Julie Messel

Til felts mot ungdomskrim

Haugerud skole sliter mindre med høyt elevfravær og konflikter enn på lenge. Nå driver ungdomsarbeidere feltarbeid i langfriminuttet.

HAUGERUD: Ungdomsarbeiderne kommer fra bydel Alnas STOLT- prosjekt.STOLT er et kriminalitetsforebyggende, sysselsettings- og integreringsprosjekt i regi av bydel Alna. På to år har STOLT uteksaminert 32 ungdomsarbeidere.

Les om fall i ungdomskriminalitet her

Egne erfaringer

– I det forebyggende og oppsøkende arbeidet jobber vi ut i fra en ung-til-ung metode der unge snakker til andre unge og bruker sine egne erfaringer i det forebyggende arbeidet. Våre miljøarbeidere er tilstede på ungdommens arena - der ungdom oppholder seg. Nærhet i alder og kjennskap til det lokale ungdomsmiljøet gjør at de lettere får innpass i miljøet og lettere kan bygge tillit til ungdom slik at de kan påvirke ungdommene i en positiv retning, forebygge konflikter og annen negativ adferd, forteller posjektleder Synnøve Malmo Karlsen

– Vi opplever at mange ungdom har liten eller ingen voksenkontakt i fritiden sin, mange har et behov for å bli sett og behov for å snakke med en trygg voksenperson, det å være tilstede der ungdommen er vil bidra til å fange opp unge som sliter, sier Karlsen.

Noen av de som har gått STOLT-kurs er altså i dag å finne som «feltere» på Haugerud skole, som ungdomsarbeidere, mandag og fredag, i langfriminuttet. Onsdag holder de også gatemeklingskurs for et utvalg av 9. klassingene.

– Svært positivt

Rektor ved Haugerud skole, Trond Nilsen bekrefter overfor Lokalavisen at skolen har hatt sosiale utfordringer, og slitt med høyt fravær og konflikter.

– Men nå er det rolig og trivelig her. Vi har ikke hatt en slåsskamp på flere måneder, sier han fornøyd.

Først og fremst mener han det er langsiktig og godt arbeid fra skolens side med egen miljøterapeut.

– Stolterene (Ungdomsarbeidere fra STOLT) har bare vært her siden januar/februar- så det er litt tidlig å si noe om det virker ennå. Det vi uannsett kan si er at vi er svært positive til å ha tett dialog med ungdomsarbeidere som også treffer ungdommene våre på fritiden, sier han.

– Godt mottatt

Lokalavisen Groruddalen treffer stolterne Abdi Mohamed (29) fra Grorud og Glenn Sverre Gulbransen (27) fra Tveita, i langfriminuttet på Haugerud skole. De to småprater med elever, og slår av en prat med en lærer i ny og ne.

De er uteksaminert fra STOLT i henholdsvis 2010 og 2011.

– Vi er ikke politi, vi er ikke lærere, vi er ikke foreldre. Vi er unge voksne tilstede for unge folk. Og vi blir godt motatt, slår de to fast.

– Vi viser ikke bort folk fra stedet om de for eksempel står og røyker hasj. Men vi snakker med dem, og sier at her kan lillesøstra di passere, her er det kanskje ikke noe ok å stå å røyke hasj. Den skjønner stort sett alle.

– Erfaringsmessig prater man mer jo bedre man kjenner folk. I tillegg til å være på skolen, er vi jo der unge oppholder seg, også utenfor skoletid, forteller Abdi.

På den måten treffer de ungdom på flere steder.

Abdi opplever det som svært positivt å kunne være en stabil voksenperson i ungdoms hverdag.

De to ungdomsarbeiderne har forskjellige erfaringer i sin egen oppvekst.

Mens Abdi som 17-åring hadde det ganske bra, som han selv sier, har Glenn Sverre, som han sier: vært gjennom det meste.

– Det gjør at man kanskje kan relatere seg til ting som ungdom opplever, sier han.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere