RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LESEHESTER: Siden hun var på datterens alder har Lena Lindahl elsket å lese, og nå har seksåringen Linnea, tatt opp morens leseglede. Hun er veldig stolt over moren som nå debuterer med barnebok. 
FOTO: MARTE MARIE FRISELL
LESEHESTER: Siden hun var på datterens alder har Lena Lindahl elsket å lese, og nå har seksåringen Linnea, tatt opp morens leseglede. Hun er veldig stolt over moren som nå debuterer med barnebok. FOTO: MARTE MARIE FRISELL

Til himmels med ballongferd

«Verdens Første Ballongferd» er en helsprø, men historisk korrekt barnebok og har gitt Lena Lindahl en pangstart som forfatter.

NORDSTRAND: – Boken er dedisert til datteren min, Linnea, sier Lindahl og blar om permen. Med svart krølleskrift står det «Alle kan fly, aldri gi opp».

Stolt datter

Den seks år gamle jenta kommer springende, med rosa sløyfe i håret. Hun er så stolt av mammaen sin og viser fram boken til alle hun ser, også i bokhandelen.

– Når vi er i butikken tar Linnea fram boken og sier ekstra høyt; mamma, dette er boken som du har laget, forteller moren og innrømmer at det er ganske kos.

Les anmeldelsen av boken her

– Jeg har fått så mange hyggelige tilbakemeldinger, og flere aviser har skrevet om boken. Dessuten har den kommet på kulturrådets liste, noe jeg ser på som en viktig anerkjennelse, sier Lindahl.

Selv om det er stas å selge bøker, er det aller viktigste for Lindahl at flest mulig leser boken og liker den.

– Å være barnebokforfatter er ikke noe å bi rik av, supplerer hun muntert.

I tillegg har Facebook-profilen hennes blitt bombardert med gratulasjoner og ros.

– Jeg er ikke særlig aktiv på Facebook, men hjelpe meg så hyggelig det er! sier hun og ler.

Vekket nysgjerrigheten

– Jeg fikk ideen til boka fra en bisetning på et tv-program, avslører Lindahl, som har bodd på Nordstrand i åtte år og alltid vært lidenskapelig interessert i barnebøker.

Hun forteller at de første til å fly i en luftballong var en and, en hane og en sau.

– Da ble jeg veldig nysgjerrig på det her, og begynte å undersøke. Jo mer jeg fikk vite om det, jo mer spennende ble det. Så satt jeg meg ned og begynte å skrive. Jeg var ikke ferdig engang da jeg tok kontakt med Cappelen Damm, men etter det tok det bare en uke før de ville møte meg, forteller hun, hele tiden med et stort smil.

– Det var en drømmesituasjon da vi skulle finne illustratør. Forlaget la masse bilder av forskjellige kunstnere ut på et bord, så skulle vi velge hvem som passet til boken, forteller Lindahl. Etter å ha sett Rui Tenreiros bilder visste hun med en gang at han var den rette.

– Bildene var akkurat det jeg hadde oppe i hodet. Jeg ville ikke at det skulle bli nusselig, og Rui har sin helt egen strek.

Ingen overdrivelser

På pikeværelse i Kjøpsvik i Nordland begynte hun tidlig å lese bøker.

Etter å ha lært skrivekunsten gikk mange ettermiddager med på å lage dikt eller noveller. Dette ble senere hennes levebrød, da hun nå er journalist av yrke.

– Det er naturlig for meg å gå inn i den skrivebobla, og jeg har lenge hatt lyst til å lage en bok, men ikke på liv og død. Det måtte være riktig! understreker skribenten. En dag falt alle brikkene på plass.

– Jeg brukte veldig mye tid på research. Historien er så utrolig at jeg trengte ikke finne på eller overdrive noen ting! påpeker hun energisk og kommer med flere eksempler. Ivrig viser hun forskjellige sider i boken.

– Da den første ballongferden på varmluft, og deretter hydrogengass, var gjennomført, brøt det ut ballongfest i Paris, gjengir hun og forklarer hvordan kumager ble sydd om til ballonger. Disse ble fylte med hydrogengass og parisere slapp de ut fra vinduer, balkonger og tak over hele byen. En bisarr, men sann hendelse!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere