RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til Høyre for kjæresten Hadia


Sterke meninger: Stefan Heggeluund snakker gjerne høyt og mye om alt dagens regjering kyunne ha gjort annerledes. Men kjæresten, kulturminister Hadja Tajik, snakker han ikke om.
Sterke meninger: Stefan Heggeluund snakker gjerne høyt og mye om alt dagens regjering kyunne ha gjort annerledes. Men kjæresten, kulturminister Hadja Tajik, snakker han ikke om. Foto: Cathrine Brynildsen
Stefan Heggelund er SV-eren som ble Høyre-mann. Og som tapte sitt hjerte til Arbeiderpartiet.

FROGNER: – Arbeiderpartiet tar feil.

Stefan Heggelund er like fast i stemmen som i blikket.

Mannen som kapret kulturminister Hadia Tajik (Ap) fikk sin første politiske oppvåkning som tiåring, og brenner fortsatt for en mer rettferdig verden. Men han er ikke enig med sitt gamle selv om hva det innebærer.

Smilet fra Kristin

Nabolaget på Røa ble avgjørende for Heggelunds engasjement. Nei-dronningen Anne Enger Lahnstein bodde rett over veien.
Som 13-åring meldte han seg inn i Sosialistisk Ungdom (SU). Veldig aktiv var han ikke, men noen arrangementer ble viktigere enn andre.

– Jeg husker en valgkampdebatt i 1999 mellom Kristin Halvorsen og Valgerd Svarstad Haugland. Jeg satt rett bak Halvorsen. Før debatten startet snudde hun seg til meg - og smilte!

Langsom høyrevridning

Det kunne ha vært et tegn. Likevel skulle det ikke gå lenge før stjerneskuddet begynte å tvile.

– Noen av medlemsbrevene inneholdt ting jeg stusset over. Plutselig virket det lite gjennomtenkt. I diskusjoner på skolen kjente jeg at jeg ikke var enig i mine egne standpunkter. Jeg tenkte at dette er bare tull. Så jeg måtte finne meg sjæl på nytt

I jakten på en politisk identitet gikk han grundig til verks. Etter nærlesing av partiprogrammene fant han seg selv i Høyre.
– Jeg klarte ikke å være enig i det sosialistiske frihetssynet. Makta må spres. Den skal ligge hos folk, ikke politikere, sier han.

Nytt parti til jul

Vendepunktet kom lille julaften 1999. Med noen tastetrykk var den tidligere sosialisten Høyre-mann.
 
– Der og da bestemte jeg meg for å bli mer aktiv, sier han.

Og det har han vært siden. T-banetunnell, barneparker eller fritt skolevalg – ingen enkeltsak er ham fremmed. Og ingen innspill er for små.

– Vi fikk endret ordningen med fritt skolevalg etter at Ungdommens Bystyre fortalte oss at den ikke fungerte. Det viser oss hvor viktig denne instansen er, sier han.

LES OGSÅ: Digger skoledagen med nettbrett


 Valgfrihet er viktig for Heggelund. Kampen for barneparker er et kroneksempel.

– Arbeiderpartiet var på sist bystyremøte imot å se hvordan man kan legge til rette for barneparktilbud i Oslo. Argumentet var blant annet at bare seks av de 24 plassene som finnes i bydel Grunerløkka faktisk blir brukt. Men hva så? De seks plassene er like viktige for dem det gjelder, sier han.

LES OGSÅ: 4,5 millioner takk fra Bo

Og mens han er inne på barnehager, serverer han like gjerne et nytt stikk mot venstresiden:

– Under Arbeiderpartiet vokser offentlig sektor hele tiden. Slik kan vi ikke ha det. Med bedre styring ville man ha sløst mindre, og vi hadde kunnet bruke penger der de skal brukes.

Sikter mot Stortinget

Neste år håper 28-åringen på stortingsplass. Alle departementer er av interesse, for som han sier:

Gleden ved å jobbe med politikk begrenses ikke av fagfelt.

Med navnet plassert på en rekke bydelslister i Oslo kan drømmen være innen rekkevidde ved nominasjonsmøtet i februar. At det vil kunne plassere ham i samme sal som kjæresten, bekymrer ham ikke:

– Vi har respekt for hverandres uenigheter. Hvis vi begge kommer inn på Stortinget, vil vi ikke være det første paret som sitter der sammen, og mest sannsynlig ikke det siste.

Men, legger han til:

Det viktigste er at vi får en ny regjering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere