Gå til sidens hovedinnhold

Til kamp for Løkka

UNIK Grünerløkka ber om samarbeid for å redde Løkkas særpreg. Torsdag kveld blir politikerne utfordret på Parkteatret.

GRÜNERLØKKA: Det er så lett å gå inn på 7-eleven for å kjøpe tyggis eller is, for de er så tilgjengelige overalt med store lysende skilt, men vi prøver å bevisstgjøre folk, slik at de kanskje heller kjøper tyggisen sin i den lille tippekiosken på hjørnet, sier Caroline Roka, en av ildsjelene bak UNIK Grünerløkka.
Siden april har hun og rundt 15 andre i den politisk uavhengige interesseorganisasjonen samlet inn 12.000 underskrifter, fra personer som vil bevare mangfoldet i næringslivet på Løkka.

Er allerede reguleringer

Bakgrunnen for at organisasjonen ble stiftet var en utvikling av næringslivet på Løkka, som gikk i retning av skyhøye husleier, som skviser de minste butikkene ut av markedet. Inn flytter kjedebutikker, eiendomsmeglere og storkiosker.
- Det som er problemet er at man sier at man ikke vil regulere markedet, men det er jo det de gjør i dag. Små butikker må betale det samme i leie som døgnåpne storkiosker. De har åpnet 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, mens små klesbutikker har åpent 7 timer, 6 dager i uka. De har ikke lov å ha åpent døgnet rundt, og det er jo regulering, sier Paul Thornton.
Likevel ønsker ikke UNIK en regulering av husleieprisene.
Det er urealistisk å tro at noe slikt kan gjennomføres, så vi jobber med å heller finne andre konstruktive løsninger, sier Caroline Roka.
Men hva tenker dere konkret å gjøre for å hindre ensretting av næringslivet?<$>
Det aller viktigste er bevisstgjøring, både av politikere, gårdeiere og privatpersoner. I tillegg er vel det mest konstruktive forslaget som har kommet opp til nå, å starte et slags meglerråd, med for eksempel 5 uavhengige meglere, som kan vurdere hva som er reell markedsverdi på husleia, og at man da må forholde seg til det. Det blir jo en slags regulering, men da vil det likevel styres av markedet, sier hun.

Må handle nå

Det har vært bred politisk interesse for arbeidet UNIK Grünerløkka har lagt ned, og organisasjonen vil utvilsomt få oppmerksomhet i valgkampen. Likevel har særlig høyresida vært skeptiske, og fryktet at organisasjonen vil jobbe mot at markedet skal få styre.
- Det som er problemet er at markedet faktisk ikke styrer i dag. For eksempel på Sultan er det jo alltid kø, det er alltid masse folk der, men likevel blir de skviset ut på grunn av en skyhøy husleieøkning. Sultan er et godt eksempel på noe markedet virkelig ønsker, men likevel blir de skviset, sier Roka, og legger til at de ikke ønsker konflikt med hverken politikere eller Næringsrådet.
Vi er veldig opptatt av samarbeid, og vi vil komme fram til gode løsninger sammen med politikerne og Næringsrådet. Og det er viktig at vi handler nå. De fleste småbutikkene i Markveien for eksempel har kontrakter som går ut om ett til tre år, og det er da gårdeier virkelig kan øke leia. Det er det vi frykter, at utviklingen går i en retning, der vi om tre år bare har kjeder nedover hele Grünerløkka, sier hun.
Torsdag kveld stiller samtlige partier opp til paneldebatt i regi av UNIK Grünerløkka på Parkteatret.
Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk, og vi håper virkelig at det kommer mange, for dette er folks sjanse til å stille politikerne spørsmål, avslutter Roka.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot