RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til kamp mot kabelkaos


Samferdselsbyråd Jøran Kallmyr og byrådssekretær Tommy Skjervold ønsker kabelspagettien i Oslo til livs. Her ved et skrekkeksempel i Nordstrandveien.
Samferdselsbyråd Jøran Kallmyr og byrådssekretær Tommy Skjervold ønsker kabelspagettien i Oslo til livs. Her ved et skrekkeksempel i Nordstrandveien. Foto: FOTO: Kristin Trosvik
Alle kabler i Oslo skal graves ned i løpet av få år. Det er samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (FrP) sitt løfte til byen.

OSLO: Stygge klynger av luftkabler har vakt stort engasjement blant Nordstrands Blads lesere. Nå tar samferdselsbyråden affære. Kablene skal i bakken, helst innen 2012.

– Det er Nordstrands svar på Hardanger-aksjonen, sier Asle Rein Henriksen. KLIKK HER OG LES OGSÅ: – Vi tåler litt graving

– Dette er en forholdsvis ny problemstilling, og situasjonen blir bare verre og verre. Kablene er et uheldig utslag av at mye ny teknologi har kommet veldig fort, sier Kallmyr som nylig var i Asia og så hvor ille kabelkaoset har blitt der.

SE BILDER! Kabler i vårt distrikt

– Vi kan ikke tillate at det utvikler seg til slike tilstander her i Norge, men det kommer til å skje hvis vi ikke tar affære, sier byråden.

Samarbeid med bransjen

Byråden og byrådssekretær Tommy Skjervold har vært i møte med kabelselskapene.

– Vi skal legge opp en plan sammen med bransjen, og de er også innstilt på dette, sier byråden.

For å unngå at hele byen blir en byggeplass, må en koordineringsplan legges.

– Vi er ikke interessert i å grave opp hele byen så nedgravingen må skje samtidig med planlagte gravearbeider. Koordineringsansvaret må kommunen håndtere, sier byråden. Resten av regningen må bransjen selv ta.

Sikter mot 2012

Det er et ambisiøst prosjekt byråden har satt seg fore.

– Vi har sagt at vi ønsker at kablene skal ned innen 2012. Men dette er et mål og ikke en bastant uttalelse. Det er bedre å sette seg ambisiøse mål slik at vi får fortgang i dette, sier Kallmyr og legger til at alle kablene ikke kan tas på en gang.

– Da får vi et gravekaos.

Ikke strømkabler

Byråden håper berørte naboer vil være samarbeidsvillige når nedgravingen pågår.

– Vi er avhengig av godt samarbeid for at prosessen skal gå mest mulig smidig. Men alle er vel tjent med at vi får disse kablene ned, sier byråden.

– Gjelder dette strømkabler?

– Nei, de er ikke vurdert på samme måte. Vi ønsker ikke å gjøre strømmen mer kostbar for folk og det er jo større sjanse for strømbrudd hvis disse blir lagt i bakken. Det kan vi ikke ta sjansen på, sier Kallmyr.

Bransjen selv har skissert at byrådens løfte kan bli svært kostbart, men Kallmyr tror det er mulig å finne en overkommelig løsning.


– Vi må finne en mest mulig kostnadseffektiv måte å gjøre det på, uten at jeg kan gi et kostnadsoverslag nå. Dette er stort sett et problem i Oslos utkantstrøk. I sentrum er kablene i hovedsak allerede gravd ned. Dette er et problem som er typisk for villaområder som Nordstrand og Holmenkollen, avslutter Jøran Kallmyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere