Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til kamp mot søndagsåpne butikker

1. MAI-TOG: Tusenvis av osloborgere samles under ulike faner og felles paroler i 1. mai-toget som går fra Youngstorget kl. 12. 45.
1. MAI-TOG: Tusenvis av osloborgere samles under ulike faner og felles paroler i 1. mai-toget som går fra Youngstorget kl. 12. 45. Foto: Arkivfoto: Marianne Holøien
Årets 1. mai-parole er i hovedsak å kjempe mot at butikkansatte skal jobbe søndager.

OSLO: Årets hovedparole er «Ja til faste ansettelser og handlefri søndag – stans regjeringas forslag».

LO går hardt ut mot regjeringens forslag om søndagsåpne butikker:

LES OGSÅ: To av tre sier nei til søndagsåpne butikker

– Høyre og Frps regjeringserklæring lover ingen nye tiltak mot sosial dumping, men derimot flere midlertidige ansettelser og arbeidstidsordninger som undergraver tariffavtalene, melder LO i en pressemelding før 1. mai.

De mener uføres pensjoner, permitteringsloven og lønnsgarantiordningen ved konkurser allerede er forverret.

– Høyre og Frp støttes av arbeidsgiverforeninger som ønsker at arbeidsfolk igjen skal stå med lua i handa. LO i Oslo vil beholde søndager og helligdager som en kollektiv fridag for flest mulig ansatte. Regjeringas forslag om søndagsåpne butikker rammer tusenvis av ansatte i varehandelen, men også renholdere, vektere og ansatte innen transport og lager. Arbeidsgivere i varehandel er også imot søndagsåpent. Kalenderen kan ikke bare ha hverdager. Vi krever at det lovfestes en nasjonal begrensning i åpningstidene, skriver LO videre.

LES OGSÅ: – Det er passé at man skal sitte musestille med foldede hender etter kirketid

– Alltid et hett tema

Trolig blir det svært mange forskjellige paroler under årets 1. mai-tog. Men hovedparolen, som LO stiller seg bak, er altså at butikkansatte skal slippe å jobbe søndager.

DittOslo.no skrev om søndagsåpne butikker da regjeringen lanserte forslaget, og flere aktører stiller seg skeptiske til det. Fagforeningene fortviler, mens kjøpesentrene rynker på nesa.

– Åpningstider er alltid et hett tema. Umiddelbart synes jeg vi har gode åpningstider, uttalte senterleder på Tveita senter, Tonje Holm-Fischer.

LES OGSÅ: Her feirers 1. mai i Oslo (link til ekstern side)

Hun synes det er vanskelig å svare på hvordan hun stiller seg.

– Dersom regjering og markedet vil ha dette, så må vi jo se på det. Jeg tror imidlertid det er mer bysentrene som har noe å tjene på dette, sier hun og bekrefter at dette ikke har vært særlig tema foreløpig på de tre Obos-sentrene Tveita, Manglerud og Lambertseter.

– Jeg synes jo alle har rett på fri på en søndag, også de som jobber i butikk, sier Holm-Fischer. Hennes delte opplevelse av Erna Solbergs fremtidige forslag blir bekreftet av utviklingsleder i Oslo Handelsstandsforening, Lars Fredriksen.

– Folk i bransjen er helt klart delt, sier han.

LES OGSÅ: Hedrer Oslo-parkens mor 1. mai

Foreningen har 2.100 medlemmer i Oslo, av disse 40 kjøpesentre og 70 kjeder.

– I forbindelse med regjeringsskifte utførte vi en undersøkelse, og det viste seg at bransjen er splittet. En stor gruppe som Varner-gruppen med sine erfaringer fra utlandet, som blant annet Tyskland og Polen, meldte tilbake at søndagsåpent er utelukkende kostnadsdrivende, og at de ikke var tjent med det. Enkelte aktører innen dagligvarebransjen har allerede «Brustadbuer», og vil derfor ikke ha flere søndagsåpne butikker, forteller Fredriksen.

Felles avgang i 1. mai-tog

Tradisjonen tro blir det 1. mai-tog fra Youngstorget kl. 12.45.

Rundt omkring i Oslo starter Arbeidernes dag allerede i tidlig på morgenen.

På Furuset blir det blomsternedleggelse ved Trygve Lie-statuen kl. 09.00, før samling med frokost tale og loddsalg.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!