*Nettavisen* Nyheter.

Til krig mot olje

VEKK MED OLJEN: Partiet Rødt vil ha kraftig nedtrapping av oljevirksomheten i Norge, opplyser miljøtalskvinne Elin Volder Rutle.

Partiet Rødt går til krig mot oljeutvinning og "oljekåte" politikere i Arbeiderpartiet. – Olja må ligge, og ikke bare utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Elin Volder Rutle i Rødt.

OSLO: Partiet går til frontalangrep på norsk oljeindustri, og mener virksomheten må legges ned langs hele kysten. Det er særlig olje- og energiminster Terje Riis-Johansen sitt nei til oljeboring i nord som har gitt Rødt blod på tann.

– Norske politikere må ta inn over seg nødvendigheten av å trappe ned oljevirksomheten langs hele kysten, sier miljøpolitisk talskvinne i Rødt Elin Volder Rutle.

Ny strid

Rødt ser en ny oljestrid under oppseiling. Når arbeidet med forvaltningsplanen for Skagerrak og Nordsjøen kommer i gang, vil debatten igjen handle om Norge i fremtiden skal bruke fossile eller fornybare ressurser, skriver partiet i en pressemelding. Elin Volder Rutle mener grunnlinjene i norsk energipolitikk er problemet. Argumentet er at oljeindustrien kan forlenge sin levetid med 20-30 år ved å åpne opp nordområdene. Slik unngår man å starte den tyngre jobben med å legge om energipolitikken, slik Rødt ser det.

– Hvis de oljekåte politikerne i Arbeiderpartiet håper på en hestehandel der Lofoten, Vesterålen og Senja kan byttes bort mot nye herjinger i Skagerrak og Nordsjøen, må vi skuffe dem. Grunntanken i norsk energipolitikk må endres. Politikerne må komme seg ut av petroleumståka, smeller det fra talskvinnen.

– Vi har forpliktet oss til omfattende utslippskutt i Norge. Oljeindustrien, hovedprodusenten av klimagasser i Norge må ta sin del av ansvaret. Tiden er overmoden for et krafttak for grønn energi, en storsatsning som kan lede norsk industri gjennom petroleumståka og over til fremtidens bærekraftige industriarbeidsplasser. Olja står i veien for en bærekraftig næringsutvikling for fremtidens Norge, heter det videre.

– Noen vil kanskje si dere ønsker å mørklegge kysten?

– Jeg opplever det ikke slik. Vi ønsker heller å ha en bærekraftig og fremtidsrettet industri i Norge fremfor å bore olje til det ikke er noe igjen. Oljeindustrien er uansett i nedgang. I stedet for å forlenge oljeepoken med 20-30 år, kan vi starte omleggingen nå, påpeker Volder Rutle.

Rødt synes det er urovekkende at våre naboland er kommet lenger i utnytting av alternative energikilder.

– Regjeringen må tørre å ta skrittet inn i fremtiden, slutte å brenne opp oljen, og begynne det livsviktige arbeidet med å utvikle grønn industri i Norge. Det er en slik vilje til innovasjon og miljøansvar som bør prege den nye forvaltningsplanen for Skagerrak og Nordsjøen, avslutter Volder Rutle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.