Gå til sidens hovedinnhold

Til krig mot tagging

Politiet setter nå inn ekstra tiltak for å få bukt med tagging i hovedstaden.

seNTRUM: – Tagging har foregått siden helleristningens dager, spøker stasjonssjef Bjørn Hansen på Sentrum politistsasjon.

Fra spøk til alvor, tagging blir sett på som et stort samfunnsproblem. Det koster samfunnet minimum 80 millioner kroner årlig å fjerne tagging.

– Det er masse penger, som kunne vært brukt på noe positivt i stedet for, sier han, og forteller at det er nulltoleranse for tagging, og at det nå settes inn ekstra ressurser for å få bukt med problemet.

– Det har blitt ansatt to stykker som har som hovedoppgave å forebygge tagging. Vi vil fokusere på at vi ønsker å gjøre noe aktivt med taggeproblematikken.

Antitaggegruppe

Antall anmeldelser for skadeverk ved tagging/graffiti i hele Oslo politidistrikt var 3687 i 2008. Det er 1311 flere anmeldelser enn året før. Så langt i år ser det ut som om dette antallet kommer til å bli overskredet.

– Jeg tror aldri vi blir kvitt dette problemet, men vi vil prøve å begrense det mest mulig. Det som mange tror er en ungdommelig lek, er en samfunnsmessig stor kostnad, sier Hansen.

Ingen status hos politiet

Hansen forteller at folk blir utrygge på steder med mye tagging, og at området framstår som mer lurvete. Dessuten har man sett flere episoder der taggerne har utøvd vold mot t-bane- ansatte, som har tatt dem på fersken i sin ugjerning.

– Vi ser på tagging som forsøpling av byen. Når det i tillegg er vold involvert, må vi ta affære, sier han.

I likhet med politimannen, ser ruskengeneral Jan Hauger på tagging og graffiti som forsøpling av byen.

– Nå organiserer vi oss for at vi skal få en renere og penere by. Vi jobber tverrfaglig og målrettet, sier han.


Hauger forteller om prosjektet «Stopp Tagging». De som vil kan melde gården sin inn i ordningen. Dette er en tjeneste som holder bygårder frie for tagging. Tilbudet er for gårdeiere, borettslag, boligsameier og andre som ønsker en fasade uten skjemmende tagging.

– Som abonnent på ordningen er du sikret at all tagging blir fjernet fra fasaden din innen 48 timer fra den er innrapportert, opplyser han.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser