*Nettavisen* Nyheter.

Til topps med salme

I en stor nasjonal konkurranse om å skrive den beste nynorske feiringssalmen var det organist i Sagene kirke, Stein Skøyeneie, som stakk av med førstepremien.

SAGENE: Den nasjonale salmekonkurransen "Nye feiringssalmar" ble arrangert av Nynorsk kultursentrum i Volda. I konkurranse med 104 innsendte bidrag var det komponist Stein Skøyeneie og salmedikter Emil Skartveit som gikk til topps med sin dåpssalme "Du er Guds barn, nett no".

Offentliggjøringen av vinnerne fant sted i Det Norske Teater sist torsdag.

Skøyeneie forteller at vinnersalmen ble til i løpet av et par dager.

Jeg husker det veldig godt. Jeg fikk teksten tilsendt på e-post fra Emil Skartveit den 17. mai i år. Melodien kom etter et øyeblikks inspirasjon, og dagen etter var både tekst og melodi klar, sier en stolt komponist. Salmekonkurransen ble utlyst i januar, med innleveringsfrist i juni.

Jeg hadde nesten glemt hele konkurransen i mellomtiden, så da var det ekstra gøy å vinne, sier Skøyeneie. Den erfarne organisten og komponisten har skrevet melodier til en rekke salmer tidligere, flere av dem i samarbeid med Skartveit.

Det viktigste med en salme er at den er sangbar. Dessuten må den ha slitestyrke og tåle å bli sunget om og om igjen, mener Skøyeneie. Om vinnersalmen "Du er Guds barn, nett no" uttalte juryen at teksten har originalitet, salmen er enkel og tydelig, og den er lett å identifisere seg med. I tillegg kler melodien teksten på en fin måte.

Ny salme

I forbindelse med prisutdelingen sist torsdag fremførte tenoren Sveinung Hølmebakk fem salmer i tilfeldig rekkefølge under Det Norske Teatrets faste arrangement "Lunsj & Lyrikk". Tre av disse salmene var vinnersalmene, mens de to andre var av mer kjent karakter. Vinnerne ble ikke offentliggjort før på prisutdelingen i etterkant av arrangementet.

De er vinnere alle tre, og det er en ære å få framføre disse salmene, sa Hølmebakk og sendte gratulasjoner til både tekstforfattere og komponister.

Vinnersalmen får plass i en ny salmebok som er under utarbeidelse. I tillegg mottok Skartveit og Skøyeneie et stort maleri og en sjekk på 10 000 kroner, overrakt av jurymedlem Valgerd Svarstad Haugland.

Skøyeneie og Skartveit samarbeider for tiden om en egen salmeserie for Sagene kirke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.