RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liam Neeson leder an i Joe Carnahans 'The A-Team» (DVD-klar 27. oktober). Senere i høst blir han å se i Paul Haggis’ 'The Next Three Days».
Liam Neeson leder an i Joe Carnahans 'The A-Team» (DVD-klar 27. oktober). Senere i høst blir han å se i Paul Haggis’ 'The Next Three Days». Foto: Foto: Filmweb

Tilbake som actionhelt

Slutt på smårollene for Hollywood-stjernen Liam Neeson (58).

Hvem husker ikke Neesons rørende framstilling av en sørgende enkemann i ellers lettbeinte «Love Actually» fra 2003?

I fjor havnet han i samme situasjon selv. Da omkom hans kone og skuespillerkollega Natasha Richardson av skadene hun pådro seg i en skiulykke i Canada.

Iherdig

Å fastslå at han har «rømt inn i jobben» blir for enkelt. Men Neeson kan se tilbake på et særdeles innholdsrikt 2010.

Etter å ha spilt selveste Zevs i effektkalaset «Clash of the Titans», gikk han foran som kaptein i «The A-Team» (DVD-klar 27. oktober).

Senere i høst medvirker han sentralt i «The Next Three Days» (kinopremiere 26. november), mot blant andre Russell Crowe og Elizabeth Banks.

Skjebnesvangert

New York-journalisten Tom Teodorczuk har fulgt Neesons karriere tett. Ifølge ham ble 2009 skjebnesvangert på flere måter.

– Det skjedde to ting som virkelig forandret Neeson. Det viktigste var selvsagt bortfallet av Richardson, en på alle måter flott og varm person. Det andre var at thrilleren «Taken» fikk så stor suksess. Gjennom den gjenoppfant Neeson seg selv som mainstream actionstjerne, hevder Teodorczuk.

– Nå følger han opp med innspillingen av 200-millionerdollarsfilmen «Battleship». Selv om han gjør det først og fremst for å sikre sine barns økonomiske framtid, er det interessant i seg selv at han blir tilbudt slike roller. På 2000-tallet spilte han typiske småroller i «Gangs of New York» og «Kingdom of Heaven».

Tåler juling

Neeson, også kjent fra «Batman»- og «Star Wars»-seriene, har hatt en actionhelt i magen siden han var ni. Da begynte han å bokse.

– Når jeg opplever gode boksere, er det som å lese et vakkert dikt, sier han til Daily Mirror.

– Du kan ikke late som om du er bokser. Det er akkurat som å stå på scenen. Boksing fylte meg med respekt for disiplin og hardt arbeid, og med respekt for mine medmennesker.

Hollywood-erobrer

I intervjuet kommer det fram at sympatierklæringene Neeson mottok etter Richardsons død, er noe av grunnen til at han har slått seg ned i USA for godt.

Da han ble Oscar-nominert for «Schindlers liste» i 1994, var det i kjølvannet av en bevisst beslutning om å erobre Hollywood fra innsiden.

– Jeg er blitt behandlet veldig, veldig bra. Jeg er fortsatt en stolt ire, men like stolt over mitt amerikanske statsborgerskap, sier han.

Solgte leiligheten

Ellers uttaler Neeson seg sjelden offentlig om Richardson.

– Hver gang noen spør ham om henne, sier han det samme: «Jeg kan ikke gå tilbake dit,» forteller Teodorczuk, som beskriver Neeson som en privat og lite prangende fyr.

– Han solgte akkurat leiligheten sin ved Central Park. I dag tilbringer han mesteparten av fritida i Millbrook, utenfor byen. Han følger sønnene sine på fotballtrening og henger med venner som Laura Linney, Uma Thurman, Matthew Broderick og Sarah Jessica Parker.

Lincoln-drøm

Fans av «Narnia»-føljetongen vil sette pris på at Neeson òg låner stemme til kommende «The Voyage of the Dawn Treader». Så spørs det hvor ferden fortsetter.

– Hans profesjonelle drøm er å spille Abraham Lincoln i Steven Spielbergs lenge annonserte og mye omtalte biodrama, påpeker Teodorczuk.

– Dessverre virker det ikke som om det kommer til å bli noe av med det første.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere