*Nettavisen* Nyheter.

Tilbake til 1965

Norsk Folkemuseum åpnet torsdag forrige uke en ny leilighet i Wessels gate 15, Oslo-bygården som er flyttet til Bygdøy.

Bygdøy: Museumsdirektør Olav Aaraas åpnet døren til 60-tallsleiligheten og ønsket de første besøkende velkommen inn i en retrofil opplevelse forrige uke. Utstillingen, som er den syvende i prosjektet, er kalt "Teak, TV og tenåringer", og er et samarbeid mellom Norsk Folkemuseum og OBOS.

Sort hvitt

Wessels gate 15 er opprinnelig en bygård fra Meyerløkka i Oslo sentrum, og den ble bygget i 1865. På Bygdøy er gården gjenreist og leilighetene innredet fra forskjellige tidsepoker i norsk bokultur. Den fiktive familien Dahl, som bor i leiligheten, representerer en vanlig familie fra denne tiden. Foreldrene Arne og Solveig og de to barna Jan og Tone setter alle preg på leiligheten. Spesielt 15-åringen Jan som har fått sitt eget rom, der grammofonplaten snurrer og Rolling Stones rocker ut av teakbelagte høytalere. På veggen henger postere av Animals, Beatles og Mick og Co. Opprinnelig var rommet et pikeværelse, men med litt oppussing og en sovesofa har familien Dahl fått et skikkelig gutterom.
Tone har ikke eget barneværelse, men mor har gjort om halve dagligstuen til arbeidsrom hvor også Tones ting hører hjemme. I stuen står den gamle sort hvitt TVen, radiokabinettet er i flittig bruk og i gangen står den klassiske sorte dreietelefonen. Kjøkkenet har rutete gardiner og det er nok flere besøkende som skulle ønske de kunne ha et slikt kjøkken også i dag. Trenden er nemlig tilbakevennende. Respateksbord og stoler med stål og plast er absolutt in igjen. Den typiske 60-talls kjøkkeninnredningen er på plass og Ullern Avis Akerspostens utsendte hører noen unge mennesker på gangen som sier "dette er akkurat som hjemme hos farmor".

Et dukkehjem

- Vi har hatt flere sånne uttalelser, sier informasjonsleder ved Folkemuseet Paal Mork. Han forteller at oppbyggingen av de gamle leilighetene er spennende og at de i dette tilfellet var heldige med å finne et restlager med tapet og de har fått låne gamle fjernsynsopptak av NRK som snurrer inne i stuen og gjør helhetsinntrykket perfekt. I tillegg til den nyåpnede 60-tallsleiligheten finner du utstillinger tilbake til 1879 og frem til 2002. Den nyeste leiligheten er bosatt av en oppdiktet norsk-pakistansk familie. Dessuten kan du se en leilighet som er pusset opp som Henrik Ibsen så det for seg i "Et dukkehjem" i 1902. Norsk Folkemuseum holder åpent hver dag mellom 12.00 og 18.00 og bygården er et must å besøke.
- Ikke glem å ta en titt på familien Dahls bil, sier Mork og peker på en sort, strøken folkevogn boble fra 1962.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.