RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tilbake til 60-tallet?


FANTASILØST: Barcodens bygg er som en mur foran den gamle Østkanten.
FANTASILØST: Barcodens bygg er som en mur foran den gamle Østkanten.
Den beste løsning på dagens storutbygging er ganske enkel: Kommunen må være like klar i sine verdivalg som man torde å være i de første tiårene på 1900-tallet.

Da satte man nemlig levekår foran utbyggerfortjeneste. I den indre Østkanten må parolen være ”Rehabilitering, ikke fortetting”, slik byfornyelsen la opp til.

Del på Facebook

Skam

1800-tallets idealer om maksimal fortjeneste på minimal plass er en skam slik den nå har gjenoppstått.

LES OGSÅ: Bli med og gå østkanten på tvers!

Også kommunen stiller med en bredspektret agenda i dagens indre by. Som på Grønland, der man ønsket å utstyre det store Grønlandskvartalet med ”gode utekvaliteter” på Teaterplassen og i Rubina Ranas gate.

Slik ble det imidlertid ikke, Samferdselsetaten ville ha billigere stell og drift, og sørget for mer asfalt og mindre grønt. I tillegg har leilighetene fått mye pepper for trangboddhet.

”Leilighetene er arealeffektive og kvalitetssikret, der er ekstremt gjennomarbeidet” kommer det da som et kjapt standardsvar der sannheten nok helst kan leses mellom linjene: Her er det trangt!

Hva nå?

På 1960-tallet kom den moderne høyhusbyggingen til Oslo. Med suveren forakt for historien rundt, begynte man da å reise høyreiste seg-selv-nok-bygg.

1970-tallet vendte disse tankene ryggen, kun Enerhaugen rakk man av de store nybyggingsområdene. Men hva nå? Det burde være åpenbart for de aller fleste at det nye Bjørvika i alle fall ikke blir en del av den tradisjonelle arbeiderbydelen øst i Oslo.

Riktignok ligger hele havneområdet sentralt i Oslo indre øst, både som gammel havn og som en fortsettelse av Grønland. Men den skyhøyt rettvinklede fremmedfuglen vil aldri oppleves som en del av Østkanten.

For mens Grønland har brukt hundrevis av år på å utvikle seg til den varierte og mangfoldig levende bydelen den er i dag, skyter Bjørvikas fantasiløse høye firkantbygninger i været i et heseblesende tempo. Seg selv nok og fullstedig fremmedgjorte vender de ryggene til historien rett bak seg som et solid uttrykk for et myndighetenes Manhatten-kompleks, og stenger ignorant for byens tradisjonelle kontakt med sjøen. Byutvikling eller byødeleggelse?

Neste gang: Åpne byen mot fjorden?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere