RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tilbake til Korea etter 57 år


Veteran Peter Lexow og følgevenn menig Kenneth Aasbak skuer utover Nord-Korea fra Sør-Koreansk observasjonspost. Foto: Kjell Audun Aas
Veteran Peter Lexow og følgevenn menig Kenneth Aasbak skuer utover Nord-Korea fra Sør-Koreansk observasjonspost. Foto: Kjell Audun Aas
Doktor Peter Lexow (83) tjenestegjorde som kirurgisk assistentlege ved det norske feltsykehuset NORMASH i Korea-krigen. 57 år etter returnerte han til Korea sammen med fire andre veteraner. - Det jeg husker best er lyden av helikoptrene. Da visste vi at pasientene kom, sier kreftforskeren fra Borgen.

Tekst: Caroline Lunde

BORGEN: Etter en ti dagers reise i Korea sitter doktor Peter Lexow igjen med et helt annet inntrykk en da han forlot et krigsherjet land i 1951.

Jeg får nesten mindreverdighetskomplekser av å oppleve Korea i dag. Rollene er snudd, nå er Norge avhengig av land som Korea ikke omvendt, sier han om omveltningen Sør-Korea har gjennom gått de siste 50 årene. Fra av være et av verdens fattigste u-land er Korea i dag et av verdens rikeste høyteknologiske i-land, sier Lexow.

Tilbake til Tongduchon

Gjensynet med landsbyen der NORMASH leiren lå var et svært annerledes syn enn da Lexow tjenestegjorde.

Da vi var her var Tongduchon en landsby i ruiner med kun en skorstein vi brukte til å navigere oss etter, nå er bildet et helt annet, sier Lexow, da han står og ser opp mot fjellkammen der helikoptrene kom fra fronten med pasienter.

I løpet av reisen møter reisefølget mange koreanere som forteller om sine opplevelser av krigen. I tillegg besøker de flere museer og praktfulle minnelunder over alle krigens falne soldater fra verden over.

Det er imponerende å høre koreanernes egen fremstilling av krigen. For oss var Korea-krigen en episode av livet vårt, for koreanerne var det en tilstand, sier en oppriktig Lexow.

Hardt arbeid

Legene og sykepleierne ved NORMASH kunne behandle opptil 400 pasienter i døgnet da pasientstrømmen var som verst under de harde kampene i 1951.

Jeg husker de rushene vi hadde da pasienter strømmet inn fra fronten. Da lærte vi hvor lenge man faktisk klarer å jobbe av gangen. Vi lærte at begrensingen ligger på 24 timers arbeid av gangen var maks, forteller Peter Lexow.

Den kjente tv-serien M*A*S*H skildrer et feltsykehus i Korea-krigen, noe som vekker minner.

Når jeg ser på M*A*S*H og lukker øynene mine tar det meg tilbake til tiden i NORMASH, sier han videre.

Fører historien videre

I tillegg til å gi veteranene et nært gjensyn med dagens Korea var et av målene for arrangøren, magasinet Forsvarets forum, å føre historiene til veteranene til yngre generasjoner. Fem soldater inne til førstegangstjeneste i dag deltok også på turen. Peter Lexow hadde menig Kenneth Aasbak som fulgte han gjennom hele reisen.

Han har lært meg at man må tørre å stikke seg ut for å bidra. Det er altfor mange som sitter hjemme i trygge Norge og ser kriger komme og gå. Det gjorde ikke Peter Lexow, beretter Kenneth Aasbak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere