Tilbake til naturen

Leting etter matskjellene «red bait» har gitt stor uttelling for to lokale xhosa-kvinner.

Leting etter matskjellene «red bait» har gitt stor uttelling for to lokale xhosa-kvinner. Foto: Alle foto: Mari Valen Høihjelle

Bulungula ved Sør-Afrikas østkyst er en naturperle av en tidsmaskin.

Konjulwa Mbi (24) jobber som guide, og tar gjerne med turister på daglige gjøremål rundt om i landsbyen.

Ved Wild Coast på østkysten av Sør-Afrika får du nyte natur, kultur og god miljøsamvittighet nesten helt for deg selv.

Wild coast er et kinderegg av natur, kultur og god miljøsamvittighet.

Medisinmannen Machini Mdoseni (56) bruker det naturens eget skattkammer har å by på av remedier.

Miriam Buff (19) fra Tyskland har inntatt stranden ved Bulungula en tidlig morgen for pannekake- og soloppgangsfrokost.

Klokka har så vidt passert seks. Kompaktkameraene får kjørt seg i det sola er i ferd med å stå opp for dagen. En gjeng backpackere er samlet på en sanddyne ved stranden, ved det som nesten kunne ha vært verdens ende.

– Det er så rolig, øde og vakkert her. Dessuten får vi se det virkelige livet til landsbyfolkene. De spiller ikke noe show, mener Miriam Buff (19) fra Tyskland.

Drømmepuls

Vi er på Sør-Afrikas lite kommersielle østkyst, nærmere bestemt Wild Coast.

Gjemt mellom et elveutløp, milde bølger fra Indiahavet og blekgrønne åser, ligger Bulungula Backpacker Lodge, i hjertet av den lille landsbyen Nqileni.

Her er det ingen veier, og verken innlagt vann eller strøm. Stjernehimmelen kjennes nærmere enn noensinne når nattemørket siger på.

Jo da, det er som å ta en tidsmaskin flere tiår tilbake i tiden, men pulsen har til gjengjeld aldri vært lavere.

– Jeg ble lei av det veldig europeiske og turistifiserte du finner mange andre steder i Sør-Afrika. Her på Bulungula føles det mer autentisk og genuint. Er det mulig å slappe mer av? spør Miriam.

Isolert og populært

Den tyske jenta er bare en av de vel 2000 turistene som årlig tar seg den tre timer lange (og humpete) firehjulstrekkerkjøreturen fra storbyen Mthatha og ut til Bulungula Backpacker Lodge.

Det finnes mange økoturismedestinasjoner som satser på turisme som et utviklingsverktøy i fattige og rurale områder. Bulungula er en av de mest isolerte destinasjonene i denne sjangeren, men samtidig en av de mest anerkjente.

Stedet åpnet dørene i 2004 – med lokalbefolkningens velsignelse. De lokale xhosa-folkene eier 40 prosent av backpackerlodgen. I dag har Bulungula over 20 ansatte fra landsbyen, mens 17 personer driver aktiviteter og foretak direkte tilknyttet til turismen.

Økopioner

I tråd med internasjonale reisetrender vinner økoturismen stadig flere reiseglade hjerter. Sammen med Galapagos, Costa Rica, New Zealand, Malaysia, Australia, Tanzania og Kenya er Sør-Afrika blitt en av pionerene innen økoturisme.

– Den sterke naturverntradisjonen her til lands har spilt en nøkkelrolle for at Sør-Afrika er blitt en foregangsnasjon. Sør-Afrika har lenge vært veldig langt framme innen naturbasert turisme, og økoturisme er en naturlig utvikling derfra, mener seniorforeleser Kevin Mearns ved University of Johannesburg.

Tall fra Den internasjonale økoturismeforeningen (TIES) viser at økoturismen globalt har vokst med 20–35 prosent årlig siden starten av 1990-tallet.

Spektakulær natur, imponerende biologisk mangfold, en sammensatt kultur og befolkningsgruppe, samt en turistindustri i stor vekst, gjør at Sør-Afrika til et eldorado for økoturisme.

På medisintokt

– Du knuser barken og sniffer den!

Medisinmannen Machini Mdoseni (56) står under noen svalende trær. Oppe mellom greinene skriker fuglene.

– Barken skal hjelpe mot «crazy brain», altså sinnssykdommer, oversetter guide Konjulwa Mbi (24).

Hun har tatt oss med langs snirklete dyretråkk fra Bulungula, over åser krydret med utallige esler, hester, kuer, geiter og løshunder, fram til landsbyens store naturmann og orakel.

Helt siden 2005 har medisinmannen Machini tatt med seg nysgjerrige turister inn i skogen for å vise fram naturens eget medisinskap.

– Jeg er stolt over å vise fram yrket mitt til de tilreisende. Jeg tror turismen er framtiden for oss i landsbyen, sier han.

Aktiv ferie

I «hemmeligheten» Bulungula kan du for eksempel dra på fisketur med de lokale gutta, padle kano på elva, bli med xhosakvinnene på deres daglige gjøremål, besøke healer eller ri på hest langs de folketomme strendene.

Standarden er nøktern, men eksotisk. Strømmen kommer fra solpanel, og i løpet av en dag bruker backpackerlodgen bare to kilowattimer med elektrisitet – noe som tilsvarer cirka ti minutter med en hårføner eller et toastjern. Blir du tørst, drikker du oppsamlet regnvann.

Selv om mange kanskje ønsker hakket mer luksus og tilgjengelighet på reisefot, har Bulungula noe verdifullt: Tidsmaskinen.

Fortryllet

For når roen har senket seg over de ti leirhyttene, skinnet fra stearinlyset danser over veggene, og det eneste du hører er bulderet fra Indiahavet som slår mot stranda, da blir du fortryllet av det enkle livet.

Savnet etter moderne bekvemmeligheter svinner. Og som manager Liesl Benjamin bekrefter:

– De fleste som kommer hit, blir mye lenger enn de hadde tenkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.