*Nettavisen* Nyheter.

Tilbake til skolebenken

Gaute Solheim har hatt en fin sommer langt vekk fra mobilantenner og trådløse nettverk. Som her i båten i en fjord på Vestlandet. Det merkes på formen.

Endelig ser det ut til at Gaute Solheim kan vende tilbake til klassekameratene på Ekeberg skole.

19.11.15 09:10

EKEBERG: I nesten hele det forrige skoleåret har Gaute Solheim fått hjemmeundervisning 90 minutter per dag fordi han har vært syk. Han er en av flere hundre nordmenn som lider av el-overfølsomhet.

Etter at foreldrene skjønte hva som feilet den tidligere så livlige gutten deres, har det vært en lang kamp for å oppnå forståelse og hjelp.

Men nå håper de endelig at kampen er over for denne gang. Ekeberg skole skal dette skoleåret, som er Gautes siste år på Ekeberg, tilrettelegge for at gutten blir utsatt for minst mulig stråling.

Trådløst nettverk

Håpet er at han dermed slipper å sitte hjemme, isolert fra gode venner og sosial omgang.

– Dette er gledesbudskap, Gaute har jo bare lyst til å være på skolen med vennene sine, men historien har et mørkt bakteppe, forteller Gautes mor, Ida Solheim.

Det var i 2006 at foreldrene til Gaute merket at noe var galt med gutten deres. Energien var borte og han slet med hodepine og konsentrasjonsvansker. Tester hos legen og på sykehus ga ingen svar.

En venn fortalte Ida om el-overfølsomhet. Ida var skeptisk, men utførte noen tester ved å skru av det trådløse nettverket hjemme, samt den trådløse telefonen. Hun synes hun kunne merke en bedring hos Gaute i de periodene nettverket og telefonen var av, og derfor gikk foreldrene over til kablede løsninger.

Men da Ida oppdaget en trådløs ruter i klasserommet på Ekeberg skole, ble mistanken forsterket. I etterkant har Ida pløyd seg gjennom mye av det som finnes av forskningslitteratur på området.

Hun ble målløs over hvor mange forskningsfunn det er på området.

Hundrevis av nordmenn lider av denne tilstanden, men el-overfølsomhet er ikke en medisinsk godkjent diagnose i Norge - enn så lenge.

Mobilavtaler oppsagt

Gaute ble så syk av å være på skolen, som både hadde trådløst nettverk og en mobilmast stående i skolegården, at han kunne være totalt utslått i mange dager.

Foreldrene så ingen annen mulighet enn å holde han hjemme. Familien på fire har dermed måttet leve stort sett på én inntekt i året som var. Nå ser Ida Solheim frem til å komme tilbake på jobb.

Da Nordstrands Blad skrev om denne saken i mars, var det klart at Undervisningsbygg hadde startet prosessen med å si opp avtaler med mobilselskaper som har master i Oslos skolegårder. Saken på Ekeberg skole var utløsende for denne prosessen, til tross for at strålingen fra antennene var innenfor anbefalingen fra Statens strålevern.

– I forhold til eventuell strålefare mener Undervisningsbygg at det er fornuftig å være føre var, opplyste informasjonssjef i Undervisningsbygg, Marit Thorsen, til Nordstrands Blad i mars.

I sommer tok telefonselskapet NetCom signalene av luften på Ekeberg skole. Dette betyr at Gaute kan ferdes i skolegården uten å bli syk.

Tiltak

En hardere kamp har det vært å få tilrettelegging inne i skolebygget, men etter et møte med utdanningsdirektør Astrid Søgnen i forrige uke, ser det endelig ut til at familien Solheim har vunnet frem.

– Vi ønsket ikke at Gaute skulle skifte skole, som var ett av forslagene. Han har gode venner her, og på en ny skole er det stor fare for at han hadde blitt "han rare", sier moren.

Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen, er enig.

– Den beste løsningen er jo at gutten kan fortsette på skolen hvor han har vennene sine - det er i tråd med opplæringsloven at vi skal tilrettelegge så lenge det lar seg gjøre slik at barn skal kunne gå på skole i sitt nærområde. Det er ikke alltid det er mulig, men vi håper at dette skal gå bra. Det er selvsagt ikke noe vi kan garantere, men vi prøver å gjøre det foreldrene ba om, forteller Andersen og forteller om hvilke tiltak som skal iverksettes på Ekeberg skole.

– Vi har kablet ett rom som ligger litt unna ruterne. Forhåpentligvis kan han være her mesteparten av tiden. I forbindelse med utbygging av skolen, skal det bygges en paviljong som også skal ha kablet nettverk, forteller Andersen og legger til at tilretteleggingen ikke vil gå ut over de andre elevenes IKT-opplæring.

Rektor ved Ekeberg skole har ikke benyttet seg av muligheten til å kommentere denne saken før Nordstrands Blad gikk i trykken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag