Tilgang til egen lønn

Det er mange ting som er selvsagt for de fleste av oss. Som at vi har en lønnskonto for eksempel, der arbeidsgiver kan sette inn vår månedlige skjerv. Det er jo for lengst slutt på lønningskonvoluttene, fylt av sedler, mynter i nøyaktig beløp, med lønnen og tilhørende skattetrekk skrevet utenpå konvoluttene. I dagens samfunn foregår mer og mer av betalingen gjennom betalingskort eller via nettbanken. Og hvis vi bruker kontanter, er det etter påfyll fra minibanken. I grunn for hele systemet ligger at alle har tilgang på sin egen konto.

Men det er altså dette norske asylsøkere ikke får. Lokalavisen møtte et knippe asylsøkere som har vært i Norge ett års tid, og som allerede er i jobb. De ønsker å gjøre nytte for seg og selv tjene til livets opphold mens de venter på at søknaden behandles. Men lønnskonto får de ikke. Dermed må de stole på mennesker de har blitt kjent med i løpet av den korte tiden de har oppholdt seg i Norge.

Årsaken til at det er slik er ikke lett å få tak i. For asylsøkerkortet som bekrefter lovlig opphold i Norge gir asylsøkerne både rett til opphold og jobb. Skattetrekk blir utført, men bankene vil ikke gi dem lønnskonto. I lovverket står det at dette kortet ikke er gyldig legitmiasjon, sier assisterende direktør i Sparebankforeningen, Per Erik Stokstad. Han mener det er myndighetenes ansvar å rydde opp i forholdet.

Kommunikasjonsrådgiver Sigurd T. Skjefstad i UDI sier derimot at loven ikke hindrer bankene i å opprette konto for asylsøkere som har behov for det. Denne diskusjonen gir lite håp om en løsning for asyslsøkerne. Men bydelspolitiker Ahtithan Kumarasamy fra Stovner Ap tar tak i saken. Han kaller saken tullete og vil ta den videre med kolleger på Stortinget.

Vi er enig i at saken er tullete, men den er verre enn tullete. Et lønnssystem utenfor konto oppfordrer jo til svart økonomi. Saken er også uverdig. Hvis myndighetene gir lovlig opphold og arbeidstillatelse til en person, så må de også i samarbeid med bankene finne en ordning som gjør at vedkommende får egen lønn tilgjengelig. Men bankene må også ha et krav på seg for å tilby slike grunnleggende tjenester til alle. Dette forholdet burde være en smal sak å ordne opp i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.