Gå til sidens hovedinnhold

Tilitt fra to presidenter

Den amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney skulle egentlig forlatt residensen i Nobels gate i forbindelse med presidentskifte i USA. Men Barak Obama ville det annerledes.

Frogner: -I"m happy and honered that president Obama asked me to stay another six months!

Mr. Whitney setter stor pris på å få tillitt fra to presidenter, noe som er ganske så uvanlig. Og heldigvis er det mer enn tilliten som gleder ambassadøren ved forlengelsen av engasjementet.

Omveltning og frihet

Både jeg og familien min er storfornøyde med å bli i Norge i seks måneder til. Vi trives fantastisk godt i landet generelt, og på Frogner spesielt. Her har vi jo alt vi kan ønske oss i umiddelbar nærhet. Årene i Norge har betydd mye for oss som familie. Men det var en stor omveltning for oss alle å flytte hit.

Ambassadøren forteller om en helt ny måte å leve på for fru Mary, de tre guttene på 13, 15 og 17 år, og han selv. Storesøster ble igjen i USA for å fortsette sin utdannelse der.

Guttene går på Oslo International School, og de lever et mye friere liv her enn de ville gjort i Minnesota. Friere i den forstand at de kan komme og gå som de vil og på egen hånd, og at alt er så lett tilgjengelig. I USA bruker foreldre enormt mye tid på å kjøre barna hit og dit, og alt må planlegges nøyere.

På Frogner er en eventyrverden med silkeføre en liten biltur unna, og fem minutters jogging bringer meg til fantastiske stier på Bygdøy. Utendørslivet her passer oss perfekt! Jeg smilte resten av lørdagen da en av mine følgesvakter forrige helg sa "Sir, you ski like a norwegian!"

Paco the Boss

En til har funnet seg usedvanlig godt til rette i Nobels gate 28, nemlig eventyrmixen Paco.

Hunden er amerikaner god som noen, men med litt ukjent opphav. Dette gjelder for så vidt hans matfar også, som i flere år har svart benektende på spørsmål om han har norske aner. Og når alle har sluttet å spørre, så viser det seg at tippoldefar x 10 het Hans Hansen og emigrerte fra Bergen i 1610. De er alltid irriterende tidlig ute, disse bergenserne

Paco har neppe norske aner, men som amerikanere flest finner han seg raskt til rette på nye steder. 6000 vakre kvadratmeter på Frogner er intet unntak. Paco er i egne øyne den selvsagte sjefen i huset. For familien forøvrig er vår ganske beskjedne leilighet i andre etasje "hjemme". Resten av huset er "det amerikanske folks hus i Norge", og et sted der amerikanere og nordmenn kan møtes, forteller ambassasøren.

Det er arrangementer i huset flere ganger i uken. Det, i tillegg til hva tre gutter bringer av liv og gode venner, og familiens gjester forøvrig, gjør den store ambassadørboligen til et levende hus. Og det gjør Paco til en travel hund, som elsker å være midtpunkt. Da Lokalavisen var på besøk var Paco ute på andre oppdrag. Nøyaktig hva og hvor visste ingen.

USA engasjerer

Ambassadør Benson K. Whitney synes arbeidsoppgavene hans i Norge er spennende og varierte.

Våre to land er involvert i mye sammen, og jobber med mange av de samme problemområdene i verden. Nordmenn flest vet mye om USA, og har ofte sterke meninger om mitt hjemland. Jeg er ydmyk overfor omverdenens interesse for USA. Ved presidentvalg topper det seg selvsagt, og jeg tror den store interessen for amerikanske valg henger sammen med at valgkampen blir som en lang historie hvor vi får tid til å bli godt kjent med hovedpersonene.

I tillegg er USA et stort og sentralt land som betyr mye for mange, på godt og på vondt. Alle politikere jobber jo for å gjøre landet stadig bedre å leve i, men måten å nærme seg problemene på kan være forskjellig.

Norge rundt

Mr. Whitney har fått med seg langt mer enn hovedstadens fasiliteter gjennom sine år som ambassadør, og han er betatt.

Jeg har reist på kryss og tvers, fra Kristiansand i sør til Svalbard i nord, sett fantastisk natur og møtt flotte mennesker. For meg som trives så godt utendørs er Norge et fantastisk land å reise i. Jeg ble glad da jeg fikk tilbud om ambassadørstillingen nettopp her, men det var først etter litt tid jeg skjønte hvor heldig jeg har vært.

På gjensyn

Seks ekstra måneder går fort, og familien Whitney har begynt å forberede seg mentalt på å vende nesen hjemmover.

Det blir nok en like stor omveltning som det var å flytte hit. Og tenk hva slags sjokk det blir for Paco å plutselig måtte flytte fra kongeriket sitt!

Vi har hatt en fantastisk tid her, og jeg tror det er sunt for alle å bo en tid utenfor eget land, både for å lære andre steder og kulturer å kjenne, og å se hjemlandet litt utenfra, i et annet perspektiv. Familien kommer alltid til å ha at nært forhold til Norge, ikke minst gjennom guttene, som har fått mange nye venner her. Men det er veldig vanskelig å lære norsk! Ikke fordi språket er så komplisert, men fordi alle snakker så flott og gjerne engelsk.

Lokalavisen har en oppfordring til kaffesjappene på Frogner: Når ambassadør Whitney kommer innom, og på meget godt norsk sier "god morgen, kan jeg få en cappucino vær så snill?, ikke svar "good morning, sir, double og singel please?" Det kan jo ta motet fra hvem som helst. Forresten har ambassadøren en glad-melding til alle oss som har sett "Fargo" med skrekkblandet fryd: Nordmenn i Norge er veldig ulike "norsk-amerikanere" i Minnesota.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre