RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Timelønn: 17 kroner


Vernepliktige reagerer på at Garden ikke lenger skal trenes som infanterister.
Vernepliktige reagerer på at Garden ikke lenger skal trenes som infanterister. Foto: ARKIVFOTO
Kongens menn føler seg som landets dårligst betalte «Securitas».

OSLO: – Det virker som Forsvarsdepartementet og Regjeringen har glemt at vi soldater har en mening om dette. Glemt er også at tillitsmannsordningen krever at førstegangstjenesten skal være meningsfull, og at statsbudsjettet for 2011 sier det skal satses videre på «eksisterende og statushevende tiltak» for vernepliktige. Endringen av Hans Majestet Kongens Garde er i strid med Regjeringens egne mål, sier Christopher Robin Nordmo, på vegne av Norges landstillitsvalgte soldater til Aftenposten.no.

Nordmo sier til avisen at vernepliktige både i Garden, Hæren og Forsvaret for øvrig reagerer sterkt på endringen som er varslet fra nyttår, der gardistene ikke lenger skal trenes som infanterister. De blir rene paradesoldater.


– Dersom soldatene mister sin militærfaglige utdanning, blir de Norges dårligst betalte «Securitas», med en timelønn på drøyt 17 kroner. Å være gardist blir lite meningsfullt. Gardister vil ikke være kvalifisert for tjeneste utenlands eller annen militær påbygning. Jeg har snakket med ungdom som etter planen skal inn i Garden i april. De mister nå motivasjonen, sier Nordmo.

– Vaktbelastningen i Garden er dessuten så høy, noe Hærens arbeidsmiljøutvalg har jobbet med i lang tid, at selv det å kutte 20 gardister vil by på problemer, sier han i artikkelen.

LES OGSÅ: GARDEN FIKK BESØK

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere