*Nettavisen* Nyheter.

«Tine og NHO»

Artikkelforfatteren mener det er en dårlig idé at Tine melder seg inn i NHO. Her er modellen av det nye meieriet på Kalbakken. (Fotomontasje: Arkitektene Astrup og Hellern AS.)

Tine vurderer å melde seg inn i NHO. Det står de naturligvis fritt til å gjøre. Jeg tillater meg likevel å stille meg noe spørrende til denne strategien. Det er ingen stor hemmelighet at NHO er en ivrig tilhenger av norsk EU-medlemskap. I sin arbeids- og næringspolitiske plattform for 2009 – 2013 bruker NHO avsnittet om Norge i verden til å slå et slag for en åpnere verdenshandel. Virkemidlene de viser til er dels å få på plass en ny og omfattende WTO-avtale, og at Norge må bli medlem i EU.

Selv om landsorganisasjonen Tine ville inngå i (Mat og bio) er mer skeptisk til norsk EU-medlemskap, er det nettopp behovet for alliansebygging i næringspolitikken med en stor og slagkraftig organisasjon som NHO samla sett er, som blir brukt som et hovedargument for en eventuell søknad. Denne slagkraften bruker NHO blant annet til å jobbe for et norsk EU-medlemskap; et medlemskap som norske bønder og eiere av Tine har sagt nei til. Et EU-medlemskap som ville føre til at norske melkebønder fra dag en måtte konkurrere på et åpent europeisk marked mot langt mer konkurransedyktige bønder på kontinentet. Det er heller ingen hemmelighet at NHO er en av de største bidragsyterne til Europabevegelsen, mens landbrukets organisasjoner er blant de viktigste støttespillerne til Nei til EU.

Ved et medlemskap i NHO vil norske bønder dermed indirekte bidra til å finansiere Europabevegelsen. Er dette noe norske melkebønder ønsker? Kanskje ønsker Tine også å gå inn for å påvirke NHO i riktig retning, blant annet i EU-spørsmålet. Men hvor realistisk er det? Hvilke spor ser vi i NHOs EU-politikk av kjøttsamvirket Norturas medlemskap? NHO kjører ufortrødent videre i sin argumentasjon for norsk EU-medlemskap. Som største medlem av Landbrukets Arbeidsgiverforening vil Tines overgang til NHO også føre til en svekkelse av landbrukets egne organisasjoner.

Nei, Tine står seg etter min mening bedre ved å samle mest mulig av landbruket innen de organisasjonene som best ivaretar norske bønders interesser i EU-kampen. Det er ikke NHO.

Heming Olaussen
Leder Nei til EU

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag