*Nettavisen* Nyheter.

Tips til deg som skal leie bolig

GODE RÅD: Regionsdirektør Helga Skofteland råder deg til å ga på befaring og skrive kontrakt. Foto: Foto: Britt Nesteby Obrenovic

Enten du er leietaker eller utleier, er det to ting som er alfa og omega: Skriv kontrakt, og gå på befaring.

TÅSEN: Regiondirektør for Forbrukerrådet i Oslo, Helga Skofteland, synes det er viktig å tydeliggjøre hvilke enkle grep man kan ta for unngå konflikter ved leie av bolig.

– Dersom man ikke har inngått en kontrakt, er det avtalefrihet. Det vil si: Da er det den generelle husleieloven som gjelder, og den er i mange tilfeller ikke spesifikk nok. Det er i begge parters interesse at man lager en skriftlig kontrakt, sier Helga Skofteland.

LES OGSÅ: – Boligprisene skaper klasseskille

Sopp og fukt

I denne kontrakten bør utleiers ansvarsområde fremgå, hva som er inkludert i husleien, og hva leietaker står ansvarlig for.

– Hva er de mest vanlige problemene leietaker opplever?

– Mest vanlig er sopp og fukt – og uforutsette ting som oppstår. Skulle leietaker legge ut kostnader som hører innunder utleiers ansvarsområde, inkludert å holde tilbake husleie – er det avgjørende å få det ned på papiret, eller sette av tilbakeholdt beløp på en deponeringskonto, understreker Skofteland.

Oslo er byen med desidert flest leietakere. Mange har ikke råd til å kjøpe egen bolig, og blir kastet ut på et leiemarked hvor det er mange om beinet.

Det medfører ofte at man ikke tenker over detaljer, noe som fort kan bli svært ødeleggende for leieforholdet.

LES OGSÅ: Nesten 200 kommunale bygg står tomme i Oslo

– Kjempeviktig

– Hvilken aldersgruppe er det som oftest får problemer?

– Det er alle aldre. All den tid vi ikke er en instans som kan behandle klager i denne sammenhengen, gir vi råd og informasjon på hvordan den enkelte skal forholde seg til en oppstått problemstilling, sier regiondirektøren - og understreker hvor viktig det er med befaring:

– Det er kjempeviktig! Hvis det for eksempel er hakk i parketten eller sprekk i servanten når du flytter inn, må du si fra og få det med i kontrakten. Du kan ellers risikere å få skylden i ettertid, og da hjelper det lite om du bedyrer din uskyld aldri så mye.

Trenger du råd og veiledning i forbindelse med leie eller utleie av bolig: Gå inn på forbrukerrådet.no/husleie, eller ring 03737.

LES OGSÅ: Studentboligkrisen: Ber studentene flytte unna alkoholen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.