RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tips til grønne fingre

Klør du i fingrene etter å pynte litt opp på balkongen? Vi hjelper deg i gang.

Majorstuen: Mange bor trangt og har begrenset med plass til å plante og så. Men selv om plassen er trang, finnes det mange flotte balkonger i bydelen, som med noen enkle grep kan gjøres om til frodige oaser. Vi har snakket med nestleder Lina Holthe på Mester Grønn Majorstuen, som forteller deg hvordan du kommer i gang.
Hva anbefaler du å fylle blomsterkassene med?
Jeg anbefaler de klassiske bestselgerne, sier hun. Pelargonia, lobelia og margeritt er blomster som vi selger mye av, og som er relativt enkle å stelle. Viola cornuta, en spesiell fiolsort, er en nyhet som spesielt unge kjøper mye av, forteller hun.

Se blomsten vokse opp


En annen spennende ting som hun anbefaler å prøve, er å plante frø. Det er artig å se hvordan blomsten vokser opp, mener hun. Vi selger mye av forskjellige krydder og salatsorter. Mange synes det er gøy å spise det de planter selv, smiler hun.
Frøene sår du inne i mars april, og setter ut i begynnelsen av mai. Det begynner altså å bli i seneste laget å plante frø, men fortvil ikke; Holthe forteller at det finnens også enkelte frøsorter som kan plantes ut senere, selv om det er litt sent å begynne å så frø i mai. Hvis du forhører deg i butikken vil du få tips om hvilke sorter du bør satse på.
Hvordan skal blomstene stelles?
Sommerblomster trenger mye vann, sier Holthe. Det nytter ikke å reise bort på ferie i tre uker. Som regel trenger de å vannes to ganger til dagen. De må også gjødsles. Et tips jeg fikk av en gartner, er å ta en teskje eller to med gjødsel i vannet hver gang du vanner blomstene, forteller hun.

Ikke stauder

Er det noen typer blomster som ikke passer til veranda?
Det kan være vanskelig å få til stauder, sier Holthe. Planten må nemlig innendørs om vinteren for å overleve. Verandablomster er mer utsatt for frost. Røttene fryser rett og slett om vinteren, og da dør planten, sier hun.
Hvor mye vil det koste sånn ca. for å få en blomstrende veranda?
Hm. La oss si at du bruker to blomsterkasser til 100 kroner stykket. Du trenger en pose med lekakuler i hver kasse til 30 kr stykket. To sekker med jord til cirka 18 liter de koster 30 kroner stykket. Også bruker du 3-4 blomster i hver kasse. Blomstene koster cirka 50 kroner stykket. Men det kan lønne seg å følge med på kampanjer og tilbud. Da kan du gjøre et kupp til en billig penge, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere