*Nettavisen* Nyheter.

Tjærnås: – Risikerer å hente en spiller som bare vil leke og kose seg

John Carew har vært en av Norges største fotballprofiler det siste tiåret. Nå kobles han til Vålerenga. Foto: Arkivfoto

Fotballekspert Lars Tjærnås mener det vil være et sjansespill å hente John Carew (32) til Vålerenga.

OSLO: – Ja, det vil være gambling av Vålerenga å signere John. Ikke fysisk eller fotballmessig, men de risikerer å hente en som er mett og som egentlig bare vil leke og kose seg, uten å legge energi i det, sier Tjærnås til dittOslo.no.

Carew har stått uten arbeidsgiver siden West Ham ikke ønsket å forlenge kontrakten etter forrige sesong.

Nå kan kraftspissen imidlertid være på vei tilbake til Norge og VIF for å sparke liv i fotballkarrieren, etter å ha tjent seg søkkrik på lukrative kontrakter i store, europeiske klubber.

– Prestasjonsrettet avtale

Men onde tunger vil ha det til at Carew er ferdig som fotballspiller på toppnivå, i lys av motivasjonsproblemer og den begredelige fjorårssesongen på nest øverste nivå i England.

Carews twitter-meldinger levner ingen tvil om at fotballen ikke har hatt hovedfokus i sommer, og Klanens supportere frykter i verste fall at det er en halvfeit og blasert 32-åring som eventuelt kan dukke opp på Valle.

– Derfor vil en ren prestasjonsrettet avtale være det eneste riktige av klubben. Men oppturen ligger der. Er John fortsatt sulten er han selvsagt fortsatt uvurdelig på norsk nivå, sier Tjærnås.

Dette er alternativene

VIFs tidligere suksesstrener var med på å gjøre Carew til Norges dyreste juniorspiller sommeren 1997, da det begynte å gå gjetord om Lørenskog-guttens uvanlig store talent. .

Tjærnås har siden fulgt sin tidligere læregutt tett, og forespeiler den meritterte fotballnomaden følgende alternativer til VIF-spill:

* Legge opp

* Eller ta en sesong i en liga der nivået er sportslig lavt, men hvor det er store penger. For eksempel i Arabia eller Kina.

– Hva skiller Carew pr. dags dato kontra 1997?

– Han hadde allerede da en ekstrem fysikk, en kombinasjon av rå kraft, hurtighet og utholdenhet som svært få andre - selv internasjonalt.

– Det han har utviklet med å spille med og mot så mange gode spillere - i så gode ligaer over lang tid - er selvsagt spilleforståelsen. Det å oppfatte ting hurtig, og det å tvinges til å ta raske, men riktige valg. Den forsvinner ikke helt, selv om den eventuelt må trenes fram igjen, sier Tjærnås.

– Forrige sesong ødeleggende

Fotballeksperten tror den foregående sesongen er forklaringen på at Carew har slitt med å finne seg en ny klubb.

– Realistisk er det ingen store klubber i store ligaer som vil ha en spiller med en mislykket sesong bak seg, og som dessuten har vist at han nøler med å ville fortsette karrieren.

Carews tidligere læremester mener likevel at en Carew i godt, gammelt slag kan gjøre ham til en joker i landslagets VM-kvalifisering – og til og med vippe Moa Abdellaoue ut av startelleveren.

– Nettopp fordi han har spiskompetanse fysisk, i lufta og har et navn som fortsatt vil skremme noen motstandere, så kan han fortsatt rekke å bli en viktig brikke. Men for hver dag og hver uke utenfor fotballen minker selvsagt sjansen til å bli akkurat det, sier Tjærnås.

LES OGSÅ: Vålerenga trenger John Carew

LES OGSÅ: Carew investerer på Frogner

LES OGSÅ: «Hvor mange blaserte, halvfeite spillere har klart seg?»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.