*Nettavisen* Nyheter.

Tjener på en solrik sommer

– På Nordstrand ligger forholdene godt til rette for solenergi. Her er det sol og lys store deler av dagen, reklamerer Tommy Pedersen. Han er blitt hedret med prisen «Årets solstråle» for innsatsen for solenergi både hjemme og på jobb. I bakgrunnen ser man solcellepanelet på taket på huset hans. Foto: Foto: Ingjerd Sørlie Yri

Tommy Pedersen har kost seg ekstra mye med sola de siste ukene. En god sommer betyr nemlig mer gratis strøm og mindre CO2-utslipp.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØLGER MED: Åse Lekang Sørensen i Norsk solenergiforening sjekker hvor mye strøm Tommy Pedersens anlegg produserer. Foto: Foto: Ingjerd Sørlie Yri

EKEBERG: På en høyde over Ekebergsletta ligger Tommy Pedersens hus og bader i sol denne dagen. På taket på huset er det montert store solcellepanel som gir strøm og en solfanger sørger for varmt vann i kranene og til rørene som gir varme til gulvene.

– Jeg ville lære mer om solenergi hjemme og har investert av miljøhensyn. I fjor var tiden var moden for å satse, forteller Pedersen.

Han er sivilingeniør i Statsbygg og har blant annet hatt ansvaret for at nye Campus Evenstad ved Høgskolen i Hedmark tilfredsstiller statens miljøkrav. Norges nest største solcelleanlegg, som er cirka 500 kvadratmeter, er installert der og leverer strøm til flere bygg ved høgskolen.

LES OGSÅ: Stuper og trikser på stranden

Sjekk de badetemperaturene!

Dra på øyhopping i Oslo

Hedret for arbeidet

I mai fikk Pedersen prisen «Årets solstråle», som deles ut av Norsk solenergiforening, for jobben han har gjort med solenergi både privat og i jobbsammenheng.

– Det er for tiden stor interesse for solenergi hos større byggherrer som Statsbygg, Obos, på nye næringsbygg og privatpersoner, forteller Åse Lekang Sørensen, generalsekretær i Norsk solenergiforening.

Pedersen har brukt omkring 200.000 kroner på anleggene i huset på Ekeberg, og om 13 år skal han ha tjent inn investeringene på sparte strømutgifter.

– Noen av dem som spør om solenergianlegget, blir skremt over prisen. Men det er en engangsutgift, sier Pedersen, som fikk noe tilskudd til den miljøvennlige strømproduseringen.

Han kan følge med på målerne som viser hvor mye strøm og varme solenergianlegget på Ekeberg gir hver eneste dag.

– Mange har stor glede av å se hvor mye strøm og varme de produserer selv. Dette er en engasjerende form for energisparing, sier Sørensen.

Målet er at Pedersen skal halvere strømregningen. De to neste årene skal han utvide med flere solceller på en ny carport. Det skal sørge for at familiens elbil kan lades kun ved hjelp av sola, og at oppkjørselen blir fri for is og snø vinterstid. Og det at Norge store deler av året er kaldt, er egentlig bare bra for solenergi-entusiaster. Solcellene fungerer nemlig bedre når det ikke er kjempevarmt.

Solenergisatsing

Nå håper Pedersen og Sørensen at politikerne satser på solenergi på samme måte som det er blitt lagt til rette for at det er blitt flere elbiler på veiene.

– Solenergi har kjempepotensial i Norge. En slik satsing vil bety flere arbeidsplasser og at vi kan få en sentral rolle innen solenergi internasjonalt, sier Pedersen.

Også for privatpersoner bør politikerne bidra, mener de.

– Prisene må ned, markedet trenger et dytt, sier Sørensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag