RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Friluftsetaten foretar nå tynningshogst i Grønliåsen. Jan Tore Bredalen fører motorsaga så flisene fyker.
Friluftsetaten foretar nå tynningshogst i Grønliåsen. Jan Tore Bredalen fører motorsaga så flisene fyker.

Tømmerhogst i Grønliåsen

I vinter har det vært gjennomført tømmerhogst i Grønliåsen. Dette er blant annet for å få frem gammel "trollskog".

GRØNLIÅSEN: Turgåere ønsker seg mer gammelskog. Dette er en av årsakene til at vi nå gjennomfører hogst i den mye brukte Grønliåsen, sier presseansvarlig Anne Aakervik i Friluftsetaten.

Hogsten gjør skogen åpnere og lysere. På lengre sikt blir den mer variert, og de gjenstående trærne får bedre plas til røtter og kroner. Resultatet vil bli mer gammel og trolsk skog - akkurat slik turgåerne vil ha den.

50 år gammel

Området det nå foregår tynningshogst i, består vesentlig av trær som ble plantet på 50- og 60-tallet. Skogen står på god grunn og har med årene vokst seg stor og tett.

Nå var det behov for å tynne og skape foryngelse og variasjon i bestanden, sier Aakervik som kan fortelle at de nå snart er ferdig med arbeidet.

Variert

Friluftsetaten har de siste 15-20 årene jobbet aktivt for å bygeg opp en mer variert aldersfordeling i kommunens skoger. Det betyr at trærne får en lengre levetid enn det som er vanlig i skogbruket.

Det kan virke selvmotsigende å hugge trær for å få frem mer gammel skog, men faktum er at når man tynner yngre eller halvgammel skog, skaper man bedre overlevelsesmuligheter for gammelskog, sier Anne Aakervik.

Hogsten i Grønliåsen skal bidra til et variert skogsbilde som skal gi gode naturopplevelser for brukerne. Og samtidig er det slik skog dyrene trives i.

Matfat

Variert skog betyr også at døde, gamle trær ikke blir felt, og de som har gått overende, blir heller ikk fjernet. Dette er for at skogen også skal være matfat for insekter og sopp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere