To av tre sier nei til søndagsåpne butikker

Et stadig større flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker.

Et stadig større flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker. Foto: Illustrasjonsfoto

OSLO: Et klart flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker, ifølge en fersk måling. Regjeringen holder imidlertid fast på forslaget, til tross for at også de fleste av Høyres velgere sier nei.

I undersøkelsen som er gjort av Sentio for Klassekampen i dagene før siste søndag med juleåpne butikker, svarer så mange som 67 prosent at de er imot at det bør bli tillatt med søndagsåpne butikker hele året. 29 prosent er for regjeringens forslag, mens 4 prosent svarer at de ikke vet.

Bare 43 prosent av høyrevelgerne er positive til å åpne for søndagshandel, mens 51 prosent av Fremskrittspartiets velgere er det samme. Til tross for at regjeringspartienes egne velgere langt fra er overbegeistret, mener regjeringen at søndagsåpne butikker er viktig.

– Det står i vårt program at vi vil ha søndagsåpne butikker, dette kommer vi til å følge opp, skriver kulturminister Thorhild Widvey (H) i en e-post til avisen.

LES OGSÅ: – Det er passé at man skal sitte musestille med foldede hender etter kirketid

Motstand

Fra før er det klart at i handelsstanden, hos arbeidstakere og blant kunder flest, er motstanden stor.

– Det er rett og slett dårlig butikk å flytte omsetning til dager hvor det koster mer, sier direktør Bjørn Næss i NHO Handel.

Han ber den norske regjeringen se til Danmark, der søndagsåpne butikker har ført til konkurser.

– De fleste arbeidsgiverne og kjedene er imot, de ansatte er sterkt imot og et flertall i befolkningen er imot. Her er det så sterke motkrefter at jeg har vanskeligheter for å tro at det er særlig smart å gjøre noe med denne loven, sier Næss.

LES OGSÅ: Slik kan det bli på Vaterland

– Frihetsrevolusjon

Statsminister Erna Solberg (H) sa forrige uke at hun vil at butikker landet rundt skal ha mulighet til å holde åpent på søndager, men la til at regjeringen er villig til å lytte til de berørte partene om hvordan reformen skal gjennomføres.

– Dette er en frihetsrevolusjon, slo statsministeren fast i den muntlige spørretimen i Stortinget forrige onsdag.

Opposisjonen på Stortinget er imidlertid klart imot. Flere pekte under spørretimen på Stortinget på at de ønsker å opprettholde søndagen som en annerledes ukedag.

– Dette er et ideologisk prinsipprytteri som bryter med Norges kulturarv og historie, sa Trond Giske (Ap), mens Karin Andersen (SV) påpekte at reformen vil innebære at mange nærbutikker vil bli lagt ned.

GUIDE TIL LUKSUSSHOPPING I OSLO

Økt motstand

I en måling som Norstat gjennomførte for Vårt Land i slutten av august, var motstanden mot søndagsåpne butikker langt mindre.

Den gang svarte bare 51 prosent at de er for, mens 45 prosent ønsket da å kunne shoppe hele uka.

Lovverket i dag setter en begrensning på hvilke butikker som kan ha åpent på søndag. Kun dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter – den såkalte Brustad-bua – og utsalg som selger planter og hageartikler, har lov til å ha søndagsåpent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.