RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To femåringer forsvant fra barnehagen


Jentene gikk blant annet nedover den traffikerte Lilleakerveien og forsøkte å kjøpe godteri på Coop.
Jentene gikk blant annet nedover den traffikerte Lilleakerveien og forsøkte å kjøpe godteri på Coop. Foto: Foto: Vidar Bakken
To femåringer i Hullebergmyra barnehage fant det for godt å gå hjem. Underbemanning og svikt i rutinene gjorde at ingen ansatte oppdaget forsvinningen.

ØRAKER: VG skrev lørdag 16.06 om femåringene som forsvant fra Hullebergmyra barnehage. De to bega seg av gårde på egen hånd i sterkt trafikkerte gater nedover mot Lilleaker. De var innom Coop for å kjøpe godteri, men måtte gå med uforrettet sak da de ikke hadde penger. Deretter bar det hjemover med kryssing av trikkelinjen.

Da de etter halvannen kilometer dukket opp foran den enes hjem, oppdaget faren til sin store forskrekkelse at datteren og venninnen sto utenfor huset. Da han ringte barnehagen hadde ingen oppdaget at det manglet to barn.

Omsorgssvikt

Ifølge foreldrene var barnehagen underbemannet denne dagen med én voksen på 18 barn. Ressurssituasjonen ved barnehagen har vært tema blant foreldrene. For en tid tilbake ble barnehagen også politianmeldt for omsorgssvikt av de samme foreldrene, etter at en treåring ble funnet av foreldrene gråtende og alene ute i barnehagen. Ingen kunne gjøre rede for hvor lenge han hadde stått der. Gutten hadde åpne sår i baken etter to omganger med avføring i samme bleie.

Oppstår ofte

Overfor VG beklager styreren i Hullebergmyra hendelsen med de to femåringene og viser til rutinesvikt og at bemanningssituasjonen den nevnte dagen var vanskelig. Foreldre mener at problemet med manglende bemanning oppstår ofte og at økonomiske innstramminger i barnehagene er et problem.

Hullebergmyra barnehage er blant dem som scorer lavest når det gjelder brukertilfredshet. Undersøkelsen som nylig er gjennomført i barnehagene er lagt ut på Oslo kommunes nettsider. Her kan man sammenlikne barnehagene på 30 ulike punkter. Undersøkelsen kan være nyttig for barnehagenes egen utvikling, for foreldre som søker barnehageplass og for dem som vurderer å søke jobb i den enkelte barnehage.

Fra 16 til 6 styrere

Bydelsutvalget i Bydel Ullern vedtok å redusere antall styrere i barnehagene med virkning fra 2011. Det advarte foreldrerepresentanter sterkt imot.

Forslaget om å redusere antall styrere i de kommunale barnehagene i Bydel Ullern fra 16 til 6 stillinger, hvor hver enkelt styrer fikk ansvaret for i snitt tre barnehager, skapte stor debatt. 6 tidligere styrere ble tilbudt jobb som ass. styrer/fagleder, slik at en styrer og en fagleder fungerer som styrerteam. Det førte tilnærmet til foreldreopprør før behandlingen i bydelsutvalget. I vår avis advarte foreldrene mot at dette ville skape uklare ansvarsforhold, vanskeligere arbeidssituasjon for de ansatte og at dette igjen ville føre til økt turnover og økt sykefravær.

Enkelthendelse

– For det første vil jeg si at hendelsen ved Hullebergmyra barnehage er sterkt beklagelig. Det skulle aldri ha skjedd. Når det er sagt, så har ikke denne hendelsen noe med ledelsesstrukturen å gjøre. Dette er en beklagelig enkelthendelse, sier bydelsdirektør i Bydel Ullern, Kari Andreassen.

Økt fravær og mindre tilfredse

– Siden 2010 har sykefraværet økt fra 10 % til 15,9 prosent per april 2012. Brukertilfredsheten i bydelen har gått ned og ligger nå godt under snittet for Oslo. En bydel som Vestre Aker, som det er naturlig å sammenlikne seg med, scorer høyere på alle de 30 spørsmålene knyttet til brukerundersøkelsen. I en av barnehagene har to styrere, fire pedagogiske ledere og tre assistenter sluttet etter nyordningen. Er ikke dette symptomer på at noe er galt?

Evaluerer til høsten

– Til høsten skal vi evaluere styrermodellen og deretter se om det er behov for strukturendringer. Ledelsesstrukturen er ikke nødvendigvis årsaken til sykefraværet eller synkende brukertilfredshet. Det er klart vi er bekymret for sykefraværet, og vi har satt i gang en rekke tiltak i de barnehagene hvor sykefraværet har vært høyt. Det mener vi å se virkningen av allerede. Når det gjelder brukertilfredshet, er det mange barnehager som scorer veldig bra med dagens struktur, men det er enkelte barnehager som har noen utfordringer. Bildet er ikke entydig, sier Andreassen.

– De fleste gjør det bra

Barnehagen som har mistet ni ansatte i løpet av korttid er en av de nevnte barnehagene som har store utfordringer.

– Som sagt har ikke dette nødvendigvis med ledelsesstruktur å gjøre. De fleste barnehager gjør det bra med dagens struktur. Høstens evaluering vil si oss mer om dette. Jeg gjentar også at hendelsen i Hullebergmyra er svært beklagelig og må ses på som en enkelt hendelse, sier Andreassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere