Gå til sidens hovedinnhold

To storheter på Ekeberg

Det ble et hjertelig møte mellom Rigmor Andresen (84) og den franske fotballstjernen Patrick Vieira på Ekebergsletta mandag.

EKEBERG: Rigmor Andresen, som også er kjent under navnet "Mor Norway Cup", strålte av begeistring etter møtet med den franske superstjernen Patrick Vieira i forbindelse med markeringen av kamp nummer 100.000 i Norway Cups historie. Vieira var ikke vond å be da han ble bedt av Nordstrands Blad om et bilde sammen med Rigmor og det var helt tydelig at sammenkomsten ble spesiell for begge.

Det var helt fantastisk å få møte denne meget sympatiske herremannen, det har vært mange kjente navn her oppe gjennom årene, men jeg må innrømme at dette møtet var ekstra spesielt. Han sa til meg at det var helt utrolig å få komme hit til årets Norway Cup, sprudlet Rigmor midt i folkehavet på Ekebergsletta.

Rigmor Andresen er virkelig en ildsjel av de sjeldne og i Norway Cup-sammenheng har hun stått på siden starten i 1972, den gang som formann i BSK. I dag er hun æresmedlem av samme klubb og hun er også meget fortjent innehaver av St. Hallvard-medaljen. Ergo, det ble et møte mellom to storheter denne mandagen på Ekebergsletta.

Prosjekt Diambars

Patrick Vieira er til stede på Norway Cup for å fronte Diambars. Dette er et prosjekt som gir unge gutter fra Senegal muligheten til å kombinere fotball og utdanning. Skolen ble startet i 1997 av den tidligere toppkeeperen Bernard Lama og Jimmy Adjovi-Boco.

Større enn Pelé

På spørsmål fra Nordstrands Blad om hvor stort det er å få Vieira på besøk, svarer Norway Cup-general Frode Kyvåg følgende.

- Vi har hatt store spillere her før. Pelé, Bobby Charlton, Kevin Keegan. Det å få besøk av Patrick er likevel størst av alt. Han står for noen fantastiske grunnverdier. Det er nettopp disse verdiene vi i Norway Cup ønsker å støtte opp om.

Verdiene Kyvåg snakker så varmt om, er blant annet Vieiras entusiasme i forhold til å la fotballen gå på tvers av landegrenser.

- Norway Cup er en veldig viktig turnering. Her kan unge møtes og spille fotball uavhengig av hvilket land de kommer fra. Det er fantastisk at man kan samle lag fra rundt førti nasjoner til én turnering. Rase, religion og kultur har ingenting å si. Fotball er et universelt språk, forklarer Patrick Vieira til Nordstrands Blad.

I forbindelse med Juventus-skandalen har Vieira selv fått føle på kroppen hvor kommersiell og resultatorientert den profesjonelle fotballen er blitt. Han synes det er fantastisk å se gleden og entusiasmen til de unge spillerne på Ekebergsletta.

- Mitt syn på fotballen har endret seg etter at jeg involverte meg i Diambars-prosjektet. Den fantastiske gleden disse guttene har av å spille fotball er helt utrolig. Jeg blir påminnet hva som virkelig teller i dette spillet.

Vi spurte Vieira om hva hans største øyeblikk på fotballbanen var.

- Å vinne EM i år 2000 var stort. Det var i dette mesterskapet jeg virkelig etablerte meg på landslaget.

Når vi trekker fram kampen mot Senegal i VM 2002, blir franskmannen engasjert.

- Det var helt fantastisk, men veldig spesielt. Jeg hadde aldri trodd at det skulle hende meg. Å møte landet jeg bodde i til jeg var syv år gammel, landet der hele min familie kommer fra, det var bare helt utrolig. Det er i slike øyeblikk du skjønner hva meningen med å spille fotball er. Jeg tror det må ha vært en gave fra Gud.

Trenger utdannelse

Vieira er dypt engasjert i Diambars, og han forteller at det å gi ungdommen nyttig livserfaring er høyt prioritert på skolen.

- Når man er profesjonell fotballspiller er det viktig å være en god rollemodell. På Diambars forteller vi de unge at det er svært få som lykkes i å bli verdensstjerner. Man trenger en utdannelse. De fleste på Diambars vil ende opp som advokater, leger og liknende. Vi forsøker å gi dem gode, sunne humane verdier.

Det er ingen tvil om at Vieira er en populær mann på Ekeberg, både blant deltakerne og hos arrangøren.

- Vi vil gjerne ha besøk av Patrick igjen. Muligheten for dette er også reel på grunn av hans arbeid med Diambars, sier en forhåpningsfull Frode Kyvåg.

Avslutningsvis kommer det uunngåelige spørsmålet om trikserekord. Patrick blir litt unnvikende.

- Jeg er ikke en typisk teknisk spiller, sier Vieira før han bryter ut i latter.

Unge gutter og jenter som ønsker å bli gode fotballspillere får følgende råd fra franskmannen.

- Du må ha lidenskap for fotballen, og et brennende ønske om å vinne. Det er viktig å jobbe hardt, ingenting kommer av seg selv. Sist, men ikke minst, du må tro på deg selv. Ikke vær utålmodig, din tid vil komme, avslutter den meget jordnære og reflekterte verdensstjernen Patrick Vieira.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus