*Nettavisen* Nyheter.

To trendy tiår

Inger Vasli Stokke i Damplass stua vet hva som rører seg av interiørtrender. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Minimalismen er på hell. Det samme er shabby chick-stilen. Vårens fargespekter er lyst, med korallrødt helt i front. I Damplass stua har de fulgt med på trendene i over 20 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Korallrødt - både interiørt og på klesfronten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inger Vasli Stokke i Damplass stua vet hva som rører seg av interiørtrender. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ULLEVÅL: Det startet i 1988. Inger Vasli Stokke bodde i Chicago, i et brick house-område ikke ulikt Ullevål Hageby. Små uavhengige butikker lå på hvert hjørne.

Da jeg kom hjem hadde jeg lyst til å starte butikk, sier Stokke, som egentlig er operasjonssykepleier. Sammen med venninnen Johanne Ottestad startet de opp interiørforretningen Damplass stua midt i Ullevål Hageby, mest fordi de ville gjøre noe annet. Over 20 år senere driver venninnene fortsatt butikken, med stor iver.

Må være i forkant

I følge Stokke er småbutikkenes styrke at de alltid er i forkant av trendene. De to damene reiser rundt i Europa spesielt Frankrike, England og Tyskland og surfer på nettet, for å plukke opp neste sesongs hit.

Små- og nisjebutikkene ligger gjerne et halvt år foran de store kjedene. Det er vi som finner trendene og kjøper med oss varepartier hjem igjen. Når de store kjedene oppdager det, kopierer de ideene og setter i gang billig masseproduksjon av de samme produktene, og overtar dermed markedet. Men da er vi allerede i gang med å ta inn neste trend, forklarer Stokke.

Vårlige pasteller

Den siste trenden kjedene har «rappet» fra de små er shabby chick-stilen. Den har derfor nesten helt forlatt hyllene i Damplass stua.

Også minimalismen er på hell. Nå skal det være mer rustikk, litt «tyngre» ting og møbler.

Naturprodukter og treting, som stubber og kvister, er også på vei inn, ifølge Stokke. Sesongens farger er lyse og vårlige. Denne våren skal det være pasteller, gjerne i beige, grått og jordfarger. Men også kremfarge og lilla er lov.

Og fargen som jeg tror vil bli veldig populær i vår er korallrødt. Både i pyntegjenstander som puter, men også i klesmoten, sier Stokke.

Damplass stua har de siste årene også tatt inn klær skandinavisk design til hverdagsbruk. Stokke viser frem gensere og topper i den lyserøde fargetonen.

Klesmoten og interiørtrender, særlig tekstilprodukter, har blitt mer og mer sammenfallende. Men det tar gjerne litt lengre tid før interiørtrendene skifter. Det er litt mer krevende å skifte ut stuen enn garderoben, smiler Stokke.

Ikke som på 90-tallet

Det er lov å mikse farger, for eksempel på puter og andre tekstiler, så lenge fargetonene harmonerer. Fargerike rom kan være et friskt pust.

Men ikke som på 90-tallet, hvor man gjerne malte hele rommet i én sterk farge. Nå holder det at en vegg skiller seg ut, sier interiørjournalist, og ansatt i Damplass stua, Heidi Westerlund.

Men i Damplass stua har de ikke slått seg til ro med vårtrendene. Inger Vasli Stokke og Johanne Ottesen har allerede vendt nesen ut i verden på utkikk etter høstens trender.

Så veldig annerledes blir det ikke, men fargene blir mørkere, avslører Stokke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.