RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toalett på vent i Stensparken

Det er foreløpig ingen planer om å sette opp ett offentlig toalett i Stensparken til sommeren, fordi St. Hanshaugen prioriteres. Beboere og parkbrukere fortviler.

STENSPARKEN: Alle kommer bort og klager med hensyn til at det ikke finnes noe toalett i Stensparken, sier Turid Brenden, som nylig åpnet uteservering i parken. Hun hadde, som mange beboere, håpet på at det skulle settes opp et offentlig, reklamefinansiert toalett i nærmeste fremtid, men det er nå i første hånd St. Hanshaugen park som prioriteres. Brenden har leid et lite toalett, som skal stå i parken like ved serveringsstedet hele sommeren.

Det koster en del å leie et slikt toalett, så jeg blir nødt til å ta litt betalt av folk som bruker det, sier hun. Hun regner med at fem kroner skulle dekke kostnadene, så da blir parkfolket i Stensparken ikke helt toalettløse denne sommeren.

Vi regner med å starte en underskriftskampanje for å få opp et ordentlig toalett så snart som mulig, sier Brenden. Hun synes ikke det lille toalettet dekker behovet for parkfolket. Da vi i Lokalavisen i fjor skrev om mangelen på offentlige toaletter, vedtok man i bydelsutvalget at man ønsket to reklamefinansierte toaletter, ett på St. Hanshaugen og ett i Stensparken. Det er altså i første omgang St. Hanshaugen som prioriteres, og man skal etter planen få satt opp et toalett til sommersesongen.


Uverdig

Nå burde man komme med en hasteløsning, mener Svein Danielsen i Stensparkens venner. Han mener det er et tankekors at man i et av verdens rikeste land ikke setter av ressurser nok til å bygge offentlige toaletter i byen.

Vi vil komme i dialog med bydelen å få et mer fast løfte om når vi får toalett i Stensparken, sier Danielsen. Organisasjonen planlegger å dele ut løpesedler i parken om sommeren for å gjøre folk oppmerksomme på problemet.

Man må få på plass et ordentlig toalett for det er ikke verdig å ha slike sanitære forhold, sier Danielsen. Han mener at det handler om folks trivsel og trygghet. Det lille portable toalettet som hører til uteserveringen er langt fra bra nok, mener Danielsen. Stensparkens Venner vil også jobbe for at man revitaliserer parken, og rydder vekk uønsket søppel som ofte samler seg øverst på Blåsen og andre steder i parken.

Nå må befolkningen snart få et fullverdig tilbud, sier Danielsen.


Neste år

Jeg forventer at vi får et offentlig toalett i Stensparken til neste år, sier bydelsutvalgsleder Rune Aale-Hansen. Han er i første omgang fornøyd med at man får satt ut et offentlig reklamefinansiert toalett på St. Hanshaugen om kort tid. Avtalen som Oslo kommune har inngått med JC Decaux AS om offentlige toaletter, er ennå ikke fullført. Siden man følger geografiske soner, har Stensparken i denne omgang blitt utelukket.

Vi har fattet de politiske vedtakene som gjelder i dette tilfellet, sier Aale-Hansen. Han legger vekt på at toalettene som utplasseres, bør være diskrete, men har ingen sterke følelser for nøyaktig hvor de bør plasseres. Aale-Hansen mener det er på tide at et flertall i bystyret tar saken videre.


Stappfullt

Småbarnsmor Mariann Karoubi er skuffet over at man ikke får satt ut toalett i Stensparken i år. Lokalavisen skrev i fjor en artikkel om problemet, hvor både Karoubi og Danielsen uttalte seg.

Det er jo veldig synd at man ikke har et bedre dotilbud fordi det er stappfullt av mennesker i Stensparken nå, sier Karoubi. Hun har selv måttet gå hjem fra parken når tissetrengte barn ikke lenger kan holde seg.

Vi trenger et helårstoalett som det er nede i byen, sier hun. Hun har ingen tro på at det portable utetoalettet og den gamle urinalen dekker toalettbehovet til alle tissetrengte i parken. Grunnet manglende toaletter er det dessverre mange som benytter seg av buskene som toalett, eller de bruker bakgårdene i nærheten for å gjøre sitt fornødne.


Provosert

Dette er et problem som bør løses snarest, sier bydelsutvalgsleder i Bydel Frogner, Bjarne Ødegaard. Han ble kraftig provosert over nyheten om at østkanten prioriteres i utsettingen av offentlige toaletter. Grunnet nylig tildelte Oslo øst-midler, skal nemlig flere steder i østre deler av byen få sårt tiltrengte toaletter.

Vi trenger toaletter på Bygdøy (Paradisbukta og i kongeskogen), selvfølgelig i Frognerparken, og i flere andre parker, sier en irritert Ødegaard. Han nevner også Uranienborgparken, Langårdsløkken og Skarpsnoparken som aktuelle steder.

På Huk er det toaletter, men de er forhistoriske, sier han. Tålmodigheten er snart nådd, for som Ødegaard sier, er man på overtid i denne saken.

Dette er ille, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere