Gå til sidens hovedinnhold

Todelt boligmarked

Boligprisene i våre bydeler fortsetter å falle i takt med resten av landet. Men dette gjelder bare leiligheter.

VÅRT DISTRIKT: Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for boligprisene i mai. Etter en liten oppgang første kvartal, fortsetter nedgangen fra forrige måned.

Lambertseter og Munkerud sliter

Statistikken viser at leilighetsprisene i bydel Østensjø og Søndre Nordstrand falt med 1 prosent. I bydel Nordstrand falt de 2 prosent siste måned. Også korrigert for sesongvariasjoner viser tallene en svak nedgang.

Boligmarkedet er blitt veldig selektivt. I går solgte vi for eksempel et rekkehus for 610.000 kr over takst. Gode leiligheter i de "riktige gatene" går også bra, sier daglig leder Henrik Hisdal hos Krogsveen på Nordstrand.

Men vi merker at noen områder har blitt tyngre, spesielt områder med mange mindre leiligheter, som Lambertseter. På Munkerud er det også noe roligere nå, legger han til.

Statistikken vitner også om et todelt boligmarked, preget av alt for få gode familieboliger. I motsetning til leiligheter stiger fortsatt prisene på eneboliger, mens prisene på delte boliger i Oslo står stille siste måned. Siden mai 2007 har imidlertid prisene på delte boliger steget med 3 prosent, noe mer enn for eneboliger.

Normalmarked

En svakhet ved statistikken er at usolgte boliger ikke synes, og mørketallene kan være betydelige. Derfor kan fallet i boligprisene være større enn det ser ut.

Man bør være realistisk i forhold til hva man sitter på selv. Mange har for høye forventninger til pris, sier Hisdal, som råder boligselgere til å hyre inn lokalkjente meglere og takstmenn som kan gi en riktig vurdering av hva man kan regne med å få for boligen.

Ifølge Hisdal er det ikke noe ekstraordinært med dagens boligmarked.

Jeg tror dette markedet kommer til å vare en stund. Dette er et normalmarked hvor noen boliger går vanvittig bra, og andre ikke, sier Hisdal til Nordstrands Blad.

- Må bygges flere boliger

Et hundretalls boligkjøpere lot sommervær være sommervær, og dukket opp på boligseminar i regi av Selvaag på Løren i helgen, hvor markedstrendene, lånemulighetene og borettslagsmodellen var tema.

Allerede nå bygges det for lite i Oslo. Behovet for nye boliger er til de grader til stede. Enten må det bygges flere boliger, eller så ligger det an til en for høy prisspiral. Det er ikke behovet det er noe galt med, men tilbudet av boligtyper og prisen per nybygd enhet er blitt for høy, sa Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret.

Å bygge flere boliger, og boliger som de brede befolkningsmasser etterspør, er den eneste løsningen over tid, sa Øye.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar