*Nettavisen* Nyheter.

Tok avspark sammen med arkitekten

Christian Sømme ville ha et hus som var skreddersydd etter familiens behov.

Det har riktignok tatt fem og et halvt år, blant annet fordi kommunen brukte lang tid på å behandle byggesøknaden. Men Sømme er henrykt over huset han endelig skal flytte inn i.

Trangt og bratt

Han valgte å bruke arkitekt fra starten av. Nå gjenstår siste finpuss før Christian Sømmes boligdrøm går i oppfyllelse.

– Det har blitt bedre enn jeg noen gang hadde forestilt meg. Ja, mye finere enn jeg egentlig trenger. Jeg beskrev i tekstform for arkitekten hvilket hus jeg ønsket meg. Selv kunne jeg aldri ha skisset ut noe så fint som dette, sier byggherren tilfreds.

Cirka 50 kvadratmeter i hver av de tre etasjene var alt det var plass til på den trange og bratte tomta. Tomteproblematikk er nemlig et vanlig dilemma for husbyggere.

– De har ofte en situasjon som ingen andre enn en arkitekt kan løse ved å være med helt fra begynnelsen. Et annet viktig moment er å tilpasse huset til dem som skal bo der, forteller Hjeltnes.

Lite vedlikehold

Sømme syntes det nærmest var umulig å finne et kataloghus som passet, særlig når det gjaldt interiør. I tillegg hadde han bestemte oppfatninger om hvordan han ville bo og bruke huset.

– Jeg vil ha et hus som trenger lite vedlikehold. Derfor har det blitt en del betong. Innvendig har arkitekten valgt å bruke fibersementplater og poppelfinerplater i tak, vegger og innredning. Ingen av delene skal males. Treverket skal få lov til å gulne og gråne i takt med årene som går, fastslår Sømme.

Han ønsket seg dessuten noen japanske referanser, blant annet et badekar nedfelt i baderomsgulvet. De ubehandlede treflatene er et annet hint til japansk stil.

Et tredje er avsatser i entreen for å skille mellom uteskosone og tøffelsone.

Egne behov

Christian Sømme er på ingen måte motstander mot typehusene i katalogene.

– De er like mye arkitekttegnede som andre hus, og man står fritt til å gjøre store endringer innenfor visse rammer. Men typehus gir likevel ikke rom for det unike og skreddersydde.

Det var flere grunner til at han valgte å bruke arkitekt.

– Jeg ville ha et hus som helt og holdent er tilpasset behovene og smaken til akkurat meg og min familie. Typehuskatalogene var ikke i nærheten av dette. At jeg har en bror som er arkitekt, hadde sikkert også litt å si. Det var han som anbefalte meg å bruke Knut Hjeltnes, forteller Sømme.

Stolte på arkitekten

Han synes det er viktig å stole på arkitektens kompetanse.

– Jeg beskrev hva jeg ønsket, og arkitekten har fått lov til å fortolke det på sin måte. Jeg mener at man må våge litt når man bruker arkitekt. Jeg har i hvert fall prøvd å unngå forandringer.

– Jeg må legge til at det er veldig viktig å velge rett byggmester når man bruker arkitekt. I mitt tilfelle har arkitekten og byggmesteren hatt en veldig god dialog og gjensidig forståelse for hverandres fag, sier Sømme.

20.000 per kvadrat

Ifølge arkitekt Lars Lantto i Askim/Lantto Arkitekter ligger normalprisen på eneboligene han tegner, på rundt 20.000 kroner per kvadratmeter (nøkkelferdig hus minus tomt).

– Man kan få det billigere hvis man gjør bevisste valg, men det er arealet som betyr mest i forhold til økonomi. De fleste husene vi tegner er på rundt 200 kvadratmeter, opplyser han.

Han tegnet nylig et nesten 170 kvadratmeter stort hus til 2,5 millioner kroner, altså i underkant av 15.000 kroner per kvadratmeter.

– Dette prosjektet viser at man ikke trenger å bygge dyrt for å få kvalitet, sier Lantto.

Også for Lantto er en vanskelig tomt den vanligste utfordringen når folk tar kontakt med ham.

– Det handler ofte om å tilpasse hus i samsvar med tomta. Huset må plasseres på en god måte, blant annet når det gjelder lys og utsikt. Det er det ikke alltid rom for når man velger typehus, sier han.

Prisforskjell

Hva er forskjellen på å velge et hus fra en katalog og å bruke en arkitekt fra starten av? Prisen, mener de som står bak typehusene.

– Det blir billigere, blant annet fordi våre arkitekters tegninger allerede er kvalitetssikret og baserer seg på velutprøvde tekniske løsninger. Byggefirmaene vi bruker, har dessuten god erfaring med å sette opp våre hus. Dermed er det både tryggere og rimeligere å velge hus fra en typehusleverandør, mener markedssjef Anders Paulsen i Systemhus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag