RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok hofteregning med åpne øyne

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Sjefen for ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus tar alt ansvar for at Gro Harlem Brundtland ble hofteoperert i Norge uten å ha papirene i orden.

– Jeg var klar over at formalitetene ikke var i orden og at franske myndigheter ikke ville ta regningen da Gro Harlem Brundtland ble operert i februar i fjor. Beslutningen om operasjon ble tatt av meg etter henvisning fra en kollega. Dette er ikke noe Gro Harlem Brundtland skal lastes for, sier daværende sjef for ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus Olav Røise til NTB.

Uklarert
– Beslutningen ble heller ikke klarert oppover i systemet. Derfor er det feil å trekke inn sykehusdirektøren, styrelederen eller andre, fremholder kirurgen.

Røise har senere rykket opp ved sykehuset og han er nå divisjonsdirektør for bevegelsesdivisjonen, der ortopedisk avdeling er underlagt. Han var tirsdag ikke kjent med om beslutningen om å gi grønt lys for den tidligere statsministerens hofteoperasjon får konsekvenser for ham.

– Jeg vet ikke. Det er heller ikke det viktigste i dag. Nå gjelder det å få fram den korrekte versjonen, sier Røise.

Fortjente det
Fordi Harlem Brundtland var formelt bosatt i Frankrike da hun ble operert i Norge, skulle operasjonen vært klarert med franske myndigheter og E112-skjemaet fylt ut dersom Frankrike skulle ha dekket utgiftene.

– Kunnskapene om dette er nok ikke like godt kjent i hele helsevesenet når det kommer til ikke-akutte operasjoner. Men jeg var klar over reglene, sier Røise.

Han sier han «har forståelse for at Gro ønsket å få utført operasjonen i Norge» og innrømmer at det nok ikke var noen ulempe for pasienten at hun er den hun er.

– Jeg syns hun fortjente det. La det også være sagt at jeg ikke er partikollega og aldri har stemt Arbeiderpartiet, sier kirurgen.

Skjerper rutiner
Røise regner med at rutinene for klarering av planlagte operasjoner for pasienter bosatt i utlandet nå vil bli innskjerpet.

– Tilfellet med Gro er ikke enestående. Jeg har godkjent andre operasjoner for andre pasienter i tilsvarende situasjon. Det har vært snakk om innvandrere og utenlandstrygdede som ikke har hatt papirene formelt i orden. Rutinene vil bli skjerpet inn hos oss, og trolig gjelder dette hele helsevesenet, sier Røise.

Tar regningen
Trygderettekspert Ola Viken sier til Dagbladet tirsdag at han ikke vil utelukke at Harlem Brundtland selv kan ende opp med regningen.

Det avviser Røise blankt.

– Da jeg klarerte operasjonen var det i visshet om at utgiftene ble belastet min avdeling, sier han til NTB.

Røise anslår hele inngrepet til å koste 40.000-45.000 kroner.

Ifølge Aftenposten ble Harlem Brundtland også hofteoperert i Norge i juni. Denne operasjonen skjedde ifølge Røise ikke ved Ullevål og han har ingen kommentar til omstendighetene rundt den.

Røise sier at han står ved beslutningen, men at han ikke ville gjort det samme i dag.

– Jeg er den første til å innrømme at jeg kan tas på dårlig skjønn og integritet. Hun burde ikke fått denne muligheten. Men hun har altså ikke vært alene, selv om det totale volumet ikke er stort, sier divisjonsdirektøren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere