RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok plass bak skolebenken


På skolebesøk: Erna Solberg og Børge Brende besøkte fredag Brannfjell videregående skole for å snakke om utdanning i utenrikspolitikken.
På skolebesøk: Erna Solberg og Børge Brende besøkte fredag Brannfjell videregående skole for å snakke om utdanning i utenrikspolitikken. Foto: Foto: Statsministerens kontor
Jenter i utdanning var blandt temaene da statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende besøkte Brannfjell skole fredag.

BRANNFJELL SKOLE: Fredag var statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende på plass på Brannfjell skole for å snakke med elever på åttende, niende og tiende trinn om global utdanning.

Regjeringen la fredag frem stortingsmeldingen Utdanning for utvikling, med forslag til hvordan Norge kan bidra til å nå barn og unge som ikke får oppfylt retten til skolegang. eller hvor undervisningen er alt for dårlig, og lanserte stortingsmeldingen på Brannfjell skole samme dag. 

Rektor ved skolen, Anne-Karin Bjerkebo forteller om et flott møte.

– Det var en veldig flott seanse med nær kontakt mellom statsministeren og utenriksministeren og elevene, sier hun.

– Det var kjempespennende og flott å få muligheten til å få lansert stortingsmeldingen her.

LES OGSÅ: Fart og glede under Løvelekene

Tok plass bak pulten

Solberg og Brende skulle ikke bare lære bort. Elevene hadde sammen med to lærere jobbet med tematikken i forkant av møte og hadde selv mye på hjertet. Etter å ha presentert regjeringens planer, tok ministrene selv plass ved skolebenken der de fikk en rekke spørsmål rundt temaet.

Etter å ha svart på spørsmål fra engasjerte elever fikk de høre elevenes presentasjoner om Boko Harams kamp mot utdanning, situasjonen rundt skolegang for barn i Syria og om Malala Yousafzai.

Elevene var opptatte av om hvorvidt FNs tusenårsmål kan nås og stilte ministrene en rekke spørsmål de ba dem reflektere over. Rektoren forteller at temaet har engasjert.

– Veldig. De var veldig flinke til å stille spørsmål og det var et flott møte med statsministeren og utenriksministeren. Vi fikk hyggelige tilbakemeldinger på at dette var godt forberedt fra vår side.

– Jeg er imponert, sa Solberg etter foredragene.

Elevene fikk også overbringe en hilsen til Malala Yousafzai gjennom statsministeren, som tok henne i mot i statsministerboligen lørdag. for å diskutere jenter og utdanning med henne.

LES OGSÅ: Flere må hjelpes i jobb i Groruddalen

Dobler innsatsen

Ministrene startet dagen på Brannfjell med å fortelle om hvorfor de mener global utdanning er viktig i norsk utenrikspolitikk og hvorfor så mange barn ikke blir møtt med sin rett til skolegang.

I følge Utenriksdepartementets nettsider starter 57 barn aldri på skolen og mange, spesielt jenter, slutter i løpet av grunnskolen. Hele 70 millioner går ikke på ungdomsskole, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

– Lik rett til utdanning er helt grunnleggende, sier Solberg til elevene.

Solberg og Brende kunne fortelle elevene at de nå vil doble innsatsen for global utdanning. Bistanden gitt til global utdanning har sunket fra 13 til syv prosent de siste årene, men skal nå gå opp igjen, lover de.

LES OGSÅ:  "Manglerud Bad redder liv – la oss beholde vårt kjære lokalbad"

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere