*Nettavisen* Nyheter.

Tolker flaggstang som ikke søknadspliktig

Mobile Norway innrømmer at de kamuflerte mobilmasten for å unngå søknadsplikt.

HOLMENKOLLEN: Siden mobilmasten på nabotomten til Vigdis Bjerke også er en flaggstang, tolket Mobile Norway loven dithen at masten ikke er søknadspliktig.

– Basestasjonen ble etablert raskt, rett før VM på ski for å gi god dekning for dem som skulle besøke VM og for dem som bor i området. Vi har tolket Plan- og bygningsloven annerledes enn Oslo kommune, men vi har vært i dialog med Oslo kommune og blitt enige om at den skal byggesaksbehandles, sier eiendomssjef i Mobile Norway, Arild Sunde.

Søker byggetillatelse nå

I følge Plan- og bygningsloven trenger man ikke byggetillatelse for flaggstang.

– Den fremstår som flaggstang og kan brukes som flaggstang, men er også en mobilmast. Vi har tolket Plan- og bygningsloven slik at den ikke er søknadspliktig, i likhet med mobilmaster som settes opp på bygg. Hadde vi satt opp en frittstående fagverksmast med et annet estetisk uttrykk, ville den vært søknadspliktig. Nå søker vi byggetillatelse og får vi avslag må vi ta den ned, sier Sunde.

Ingen helserisiko

Han opplyser om at «strålingen» fra en slik mast ikke innebærer helserisiko for dem som oppholder seg i området.

– Vi forholder oss til det forskere og helsefaglige myndigheter opplyser til oss og bygger ut i tråd med deres anbefalinger, sier Sunde.

Mobile Norway eies av Network Norway og Tele2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.