*Nettavisen* Nyheter.

Tollef (89) er klar for sitt 41. Birkebeinerrenn

Tollef Sverdrup fra Ski (!) i Akershus er den eldste deltakeren i Birkebeinerrennet med sine 89 år.

Havregrøt og et lykkelig ekteskap er viktige ingredienser når Tollef Sverdrup (89) begir seg ut i Birken-løypene som rennets eldstemann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Havregrøt og et lykkelig ekteskap er Tollef Sverdrups suksessoppskrift.

SPEAKER.NO: - Følelsen av å gå i mål, støttet av publikum som heier på deg og vite at kroppen har klart det, kan knapt beskrives. Det er rett og slett en enorm tilfredsstillelse, sier Tollef Sverdrup.

Det er verken sluttiden eller alt maset om merkekravet som er viktigst for 89-åringen, som har gått det 54 km lange rennet siden 1968.

WEB-TV: Tollef (89) - Birkens eldstemann

Veldig glad i turen over fjellet

Det store for ham er opplevelsen, turen over fjellet og alt det praktfulle han er omgitt av snødekte fjell, skarpt føre, glitrende utsikt og et menneskemylder i stadig bevegelse. Alle er de på vei mot det samme målet Birkebeiner skistadion i Lillehammer,

- Det er det som er så fint med dette rennet. At arrangøren anerkjenner deltakelsen like mye som kravene til merke og tiden i mål, sier den spreke 89-åringen.

Han har 100 timers langrennstrening bak seg i vinter før han setter seg på bussen med kurs for Rena fredag formiddag.

Noen av treningsturene har han ventet med til mørkets frembrudd. Etter at kona Gerd har lagt seg. Da lar han halogen-hodelyktene belyse løypa i skogen rundt gården i Ski.

Les også:
Ny Birken-rekord
På størrrelse med Vasaloppet

WEB-TV: Aukland-brødrenes Birken-tips

Livskvalitet

Tollef og Gerd har vært gift siden 1952 16 år før han gikk sitt første av foreløpig 40 Birkebeinerrenn.

For en mann som er født 19. november 1919, og var snaut 21 år da den tyske okkupasjonsmakten inntok Norge i 1940, begynte Birken-epoken ganske sent. Sverdrup var 48 år da han gikk i birkebeinernes fotspor for første gang.

- Jeg har bestandig vært aktiv, understreker 89-åringen, og ramser opp løpene han deltok i før han ble hekta på Birken Holmenkollmarsjen, Grenaderløpet og lokale renn i Follo-regionen.

Les også: Slik forbereder du deg til Birkebeinerrennet

Sverdrup er fullstendig klar over at mange på hans egen alder, venner, bekjente og perifere langrennskamerater, enten har gått bort eller befinner seg på et kommunalt sykehjem uten å være like privilegerte eller aktive som ham selv.

- Jeg er takknemlig for den gaven jeg har fått; nemlig å være frisk. Kroppen føles bra. Det har den i grunn gjort i alle år, sier Sverdrup og skuer utover de hvite jordlappene utenfor huset.

Les hele saken om den 89 år gamle Birkebeineren på Speaker.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.