RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tollere fant 145 kilo kokain gjemt i banankasser


 
 
Tollvesenet gjorde før jul i fjor et av de største kokainbeslagene i Norge noensinne da 145 kilo av stoffet ble funnet i banankasser på Økern i Oslo.

ØKERN: – Pakkene med kokain veier totalt 145 kilo. Det er enormt. Dette ene beslaget er like stort som Tollvesenet har beslaglagt de tre foregående årene til sammen, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til Dagbladet.

Bananene i kassene fra Ecuador lå til modning hos Bama på Økern, men ti av kassene inneholdt bare noen få bananklaser.

Beslaget ble gjort 10. desember og narkotikaen har en anslått verdi på rundt 50 millioner kroner.

Bjørn Røse sier et gjennomsnittlig kokainbeslag ligger fra en halv til én kilo og at 10-20 kilo regnes som en veldig stor narkotikasak.

– Historisk stort

Politiet er nå på jakt etter bakmennene. Kokainen havnet trolig i banankassene allerede i Ecuador, før kassene ble fraktet til Tyskland og videre i en trailer til Oslo. Både trailersjåføren, Bama og den norske importøren regnes som uskyldige tredjeparter i saken.

Ifølge Bjørn Røse har smuglerne trolig lagt narkotikapartiet i banankassene uten at transportøren eller mottakeren i Norge hadde kjennskap til det.

Oslo-politiet forsøker nå å finne ut om planen kan ha vært å hente ut partiet før det kom til Oslo.

– Det er ikke noen tvil om at dette er et historisk stort kokainbeslag i Norge. Vi har overtatt saken fra Tollvesenet og er i full gang med etterforskning, sier politiinspektør Einar Aas som er sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

8 tonn i Belgia

Det største, kjente kokainbeslaget i Norge skjedde i november 2005, da tollere i Mosjøen fant 153 kilo av det narkotiske stoffet om bord i et amerikansk lasteskip.

Riksadvokaten henla saken etter resultatløs etterforskning, men ifølge Tollvesenet tydet alt på at kokainen skulle videre ut av landet.

I juni i fjor fant danske tollere 200 kilo kokain i banankasser på lagrene til butikkjeden Coop. I oktober beslagla britisk politi 850 kilo gjemt blant bananer på et colombiansk lasteskip. I 2012 fant belgisk politi hele 8 tonn kokain i en lignende last, skriver Dagbladet. (©NTB)

Les også: Truet politiadvokat

Les også: Historisk stort narkobeslag
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere