RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tollvesenets nye supernese

Det snuses og sniffes. Opp og ned på bilen som står i garasjen til tollvesenet på Hjortneskaia. Så fryser hele hunden til og stirrer intenst.

Hjortneskaia: Denne gangen var det en test, og det var på forhånd plantet hasj i bilen. Lokalavisen møter toller Johnny Fjeld med sine to hunder Ben og Eddie en knapp time etter at båten fra Hirtshales er kommet til kai i Oslo.

Lukter minimale mengder

– Det vi nå har gjort er å legge ut en liten papirlapp i bilen som det lukter narkotika av. Hunden må være innen en radius på ti centimeter for at det skal gi utslag. Det er minimale mengder, og det er nettopp det som er ønskelig at hunden skal kunne lukte, forklarer tollerFjeld.

Ben er av typen Springer Spaniel og er to år gammle. Han er ikke ennå ferdig utdannet som tollerhund, og skal ha den endelige godkjennelsen til sommeren.

Femte hunden fra Lions

Ben er den femte hunden i rekken som er donert fra Lionsklubben Oslo/Christiania som holder til sentralt på Frogner.

– Det er helt unikt at de har kunnet gi så mange hunder til oss, sier en imponert Fjeld.

En tollerhund ligger på rundt 100 000 kroner per stykk, og Torill Schøyen i Loins Club understreker at det ligger mye hardt arbeid bak hver hund.

– Vi satser på frivililig arbeid, samler inn penger på mange ulike måter, blant annet Bingoarrangementer er en god inntektskilde, sier Schøyen.

Gammel «Toller» i gamet

Tollvesenet i Oslo og Akershus har 6 narkotikahunder og 1 valutahund som er stasjonert på Gardermoen og i Oslo.

Og to av disse er altså Springer Spanielen Ben, og Duck Tolling Retriveren Eddie. Sistenevnte kunne ha levd de late pensjonistdager etter over åtter år i gamet, og 500 velykkede beslag, men på tross av sine elleve år holder han koken, og det er helt tydelig at han elsker det.

Verdifulle neser

– Hundene har veldig stor betydning for tollvesenet. Det er et utrolig godt virkemiddel i bekjempelse av narkotikasmugling, sier Fjeld.

Han forklarer at det er en stor utfordring fordi man blir målt konstant.

– Man skal gjennomgå ni forskjellige tester hvert eneste år og alleskal bestås. I tillegg blir det satt mål på hvor mange beslag man bør ha, så det er et konstant ytepress, sier Fjeld.

Fire typer narkotika

Hundene kan kjenne igjen hva som helst så sant de blir trent opp til det, om det er våpen, penger, eller narkotika.

– Ben kjenner fire typer narkotika: cannabis, amfetamin, kokain og heroin, sier Fjeld.

Kan de noen gang ta feil?

– Ja, det kan skje. Men det er vi veldig ops på. Det er nettopp derfor vi har så mange tester i året, og trener så mye for å korrigere det, sier Fjeld.

Han understreker at dette ikke er en jobb for alle.

– Det er mer enn en jobb, det er en livsstil, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere