RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tom har løsningen på snøkaoset

Gateparkering gjør det umulig å få ryddet veier for snø, problemet er massivt, men løsningen kan være like rundt hjørnet.

Ytre Oslo: Det er nesten umulig å rydde gater for snø hvis det står parkerte biler i veikanten. Før ryddet man gatene med et parkeringsforbud på visse datoer (kjent som datoparkering).

LES OGSÅ, OG VÆR MED I DISKUSJONEN: Snøkaos gjør folk sinte og redde

Datoparkeringen ble avskaffet på tidlig 90-tall fordi det sprengte parkeringskapasiteten, men snøen sluttet ikke å falle av den grunn og nå sliter man med gater som tettes.

Mulig løsning

Det er nok ingen som kjenner snøproblemene i Oslo like godt som Tom Kristoffersen i Samferdselsetaten.

Han jobber med å holde Oslo fremkommelig når snøen faller. Det er en nesten umulig oppgave når veiene er fulle av parkerte biler. Kristoffersen mener han har en løsning for ytre by som rydder gatene for parkerte biler, men som ikke sprenger parkeringskapasiteten.

LES OGSÅ: LEDER: Snøkaos

Trengte P-plassene

I gamle dager gjaldt datostyrt parkeringsforbud hele døgnet, dette var ikke mulig å fortsette med på grunn av stort behov for parkeringsplasser.

Kristoffersen tror det kan unngås.


– Jeg ser for meg datoparkering som kun gjelder en side av en gate fra kl. 09–15. Da er folk flest på jobben og mange av bilene borte, de som må stå igjen kan flyttes til den andre siden av gaten eller til en gate i nærheten, sier Kristoffersen.

Umulig jobb

Kristoffersen beskriver en vanskelig hverdag for dem som måker i Oslo. Med fulle snødeponier må snøen freses ut i kantene eller presses sammen i hauger på stedet, når det står biler i gatene er dette nesten umulig.

– Om man skal rydde veien for både snø og biler må samferdselsetaten ut og sette opp skilter som varsler måking og forbyr parkering, denne praksisen er ikke effektiv nok mener Kristoffersen.

Prosjektgruppe

Kristoffersen har lenge gått med planene for begrenset datoparkering, og har blant annet sett på et liknende system som finnes i Stockholm.

Til våren vil han få satt sammen en prosjektgruppe som skal se på muligheten for å få et helt nytt system for å få ryddet veiene for biler og snø.

I første omgang ser han for seg et prøveprosjekt på for eksempel Lambertseter eller Oppsal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere