Tomatkompis med uflaks

Kenneth Oden (39) lager tegneserien To tomater. Du finner den på nettserier.no.

Kenneth Oden (39) lager tegneserien To tomater. Du finner den på nettserier.no.

"De beste ideene er de man får når man ikke får sove. Er det noen som har lagd en stripe om tomatvitsen?"

Ekebergmannen fra Gudbrandsdalen er hekta på tegneserier. Her er han med sin egen, To tomater.

EKEBERG/BRYNSENG: ... Det tenkte Kenneth Oden for halvannet år siden. Dagen etter satt han med blyant og tegneblokk. Der dukket det opp to tomater ved navn Tom og Atle.

LES EN TOMAT-STRIPE HER!

Det viste seg snart at de stadig, med hjelp fra Oden, prøvde å komme seg over en vei uten særlig hell. Og sånn har det nesten alltid vært siden. ..

Tegneserienerd

– Det er bestandig Atle det går ut over, for Tom har som filosofi at det er best å la andre ta første skritt før han forsøker selv. Litt sånn som visse softwarekompanier driver business. Av en eller annen grunn kommer Atle alltid tilbake selv om han blir overkjørt, truffet av meteoritter eller tråkket ned av rosa elefanter. Noen tror kanskje at Atle en dag kommer over veien, men Tom har sine tvil, sier Oden.

LES SERIEN "TO TOMATER" HER!

Han er it-nerd og tegneseriefrelst. Kenneth (39) har lest tegneserier fra han var bare guttungen.

– Det starta med Donald da jeg var 4-5 år. Jeg husker at jeg hadde et skap fullt av Donald-blader da jeg var bitte liten. Moder'n var så irritert på meg fordi det lå tegnserier overalt. Jeg fylte opp skapene allerede da jeg var 5-6 år gammel, forteller han.

På ungdomsskolen valgte han tegning som valgfag.

– Jeg husker jeg tegna noen sånne vitsetegninger. Da gikk det mer i å tegne realistiske tegninger, sier 39-åringen.

Han mener å huske at han fikk karakteren M i tegning. Kenneth var i hvert fall på godfot med læreren.

– Jeg hadde en flink lærer som lot oss få gjøre det vi ville. Han var veldig åpen og flink.

På nett

Etter hvert utviklet vitsetegningene hans seg til en tegneserie, med en blanding av alt mulig – både science fiction og humor.

Det var hans støttende samboer Mariann, som oppfordret han til å sende inn en ruteserie til VG da de hadde en konkurranse gående.

– Jeg kom ikke videre, men det ga blod på tann, beretter han.

Kenneth sine ører fikk nyss om nettsiden nettserier.no. Der er det et forum hvor man kan legge inn egne striper og samtidig få tilbakemeldinger direkte på det man lager. Det var da tomatene Atle og Tom dukket opp på nettet. Oden la stadig ut striper. Etter hvert var det mange forumbrukere som la inn To tomater som favoritt.

– I begynnelsen brukte jeg bare et par timer på å tegne, tusje osv. Resultatet ble jo deretter. Men da jeg begynte å få tilbakemelding på serien, la jeg inn mer jobb. Nå tar en serie 4-5 timer totalt, med skissing, tegning og tusjing, forteller han.

Kenneth tegner opp striper for hånd, men fargelegger på pc.

– Det er en stor utfordring å få til kjappe og konsise kommentarer. Jeg tror det er mange amatører som strever med å få det kort og konsist. Frode Øverli er selve mesteren på det, sier Oden.

Øverli er et idol som han ser opp til. 39-åringen mener at hans største styrke er dialogen.

– Han har en del uttrykk som sitter med en gang. Å få til den korte, konsise dialogen er noe jeg fortsatt strever med, forteller tegneseriemannen.

Han har foreløpig ikke blitt "oppdaget". I følge han er det ikke sånn at avisredaktører går inn på nettserier.no og leter etter tegneserier. Man må heller aktivt gå inn og sende stripene til blader og aviser.

– Jeg har ikke gjort det foreløpig. Jeg synes fortsatt serien er i utforming, så jeg vil gjerne se at den blir litt mer moden før jeg sender inn. Det hadde vært utrolig kult å få den på trykk i noen blader eller aviser, forteller Oden.

Stripa hans er mest inspirert av den amerikanske serien Perler for svin, som trykkes i Aftenposten. De er begge sarkastiske.

En av gutta

Det som har skjedd med hans to gode venner, tomatene, siden januar 2009, er at Oden har lagt inn flere figurer, som for eksempel sleske Benny banan og hunden Max.

– Siste halvdelen av stripene har handlet om andre situasjoner enn akkurat det å komme seg over veien, forteller Kenneth.

Her kan nevnes: Atle blir lenket til sengen, Atle blir most av et romskip, tomatene ser på skrekkfilm...

– Poengene i stripen kommer ikke fra noen dagligdagse situasjoner, det er mer litt sånn absurde situasjoner, som ikke har noen forankring i virkeligheten. Man kan si at det er basert på en filosofi hvor man stadig prøver å komme over veien og mislykkes, forteller Oden.

Han finner seg selv i både Tom og Atle.

– I Atle har jeg den optimismen, "det skal nok gå bra", mens Tom, der har jeg mye av kynikeren i meg. Det er veldig mye av meg i begge de karakterene. Så håper jeg at det ikke er så veldig mye av meg i Benny banan, humrer han.

Oden skulle gjerne ha tegnet på heltid, men familieliv og fulltidsjobb krever sitt.

– Tegneprosessen er veldig tidkrevende i forhold til det å finne på stripene. Jeg skulle ønske det var en snarvei der. Jeg ser at det er mange etablerte tegneserieskapere som bruker mye "copy paste" metode, hvor de gjør stort sett alt på data. Det får jeg meg nesten ikke til å gjøre, det synes jeg er uredelig. Du skal streve litt med kunsten, sier han og flirer litt.

– Hadde jeg hatt tid til det hadde jeg sikkert brukt ti timer per stripe, sier han.

Det hadde ikke vært Oden i mot å leve av dette.

– Det går an, men da må du være som Frode Øverli eller Lise Myhre (Nemi). Da må du ha et populæritetsnivå som er helt normalt, forteller han.

– Som en liten bigeskjeft kunne jeg gjerne tenkt meg å produsere to-tre striper i uka for blader eller aviser. Man må forsake litt ting som familie, husarbeid og trening da, fleiper han.

Favoritter

39-åringen har flere norske favorittstriper han finner skrekkelig morsomme. Sånt blir det mye humring av, både på bussen på vei til jobben i Telenor, og når datteren på 15 måneder sitter på pappas fang og digger tegneserier sammen med han. Hans nåværende favoritter er Pondus, M, Radiogaga og Piray, som også går under navnet Snorre – verdens sinteste mann. Oden mener tegneserieskaper Karine Haaland er en av de undervurderte tegneserieforfatterne i Norge.

Selv får han også god tilbakemelding fra venner og kjente, som synes at serien er morsom. Flere av dem har skaffet seg en av hans kalendere for 2010.

Nå er planen å gi ut et album med de 100 første stripene for egen regning. Men først har han en liten oppfordring:

– Spis masse tomater, det er sunt og har masse antioksidanter, misjonerer Oden.

Joda, han spiser tomater han også.

– Jeg har ingen moralske skrupler når det kommer til inntak av tomater. Jeg foretrekker de søte små, sier han ubeskjemmet.

– Det hender at jeg tar opp en tomat i butikken og tenker, er dette Atle, eller er det Tom, beretter Oden.

Og det å gå over gata?

– Jeg ser meg til høyre og venstre. Det er utrolig viktig å være forsiktig i trafikken, spesielt når man går over gangfelt. Sannheten er at sjåførene ofte sitter med nesen i gps' en. Man bør ikke gå over gangfeltet hvis man ikke har øyenkontakt med sjåføren, mener nerden.

En gang nerd...

Nesten til enhver tid ligger det inne en bestilling på en tegnserie på amazon.com. Han har skapene fulle av tegneserier og bøker.

– Mariann akker seg kanskje litt over at hyller og sånn er fulle, men det går bra. Det er bare å dytte det inn i et nytt skap, sier tomatpappaen eplekjekt.

Han har heldigvis ikke tatt vare på gamle Donald blader (selv om han angrer litt på akkurat det).

– Jeg var lidenskapelig samler før, men jeg er ikke det nå. Før da jeg så en bruktbutikk lyste øya mine opp og da prøvde jeg å få tak i den ene skatten etter den andre, forteller han.

Visstnok et feriemareritt å ha med seg.

– Men selv om jeg ikke er en lidenskapelig samler lenger, så hadde jeg bare fyrt på om jeg så et Donald-blad fra 50-tallet...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag